O EKONOMIJI I NJENOM UTICAJU NA ČOVJEKA

Janis Varufakis napisao knjigu: Ovaj svijet može da bude bolji

Osnovna poruka ove knjige jeste da treba izabrati suočavanje s realnošću, ma koliko bolno i neprijatno ono bilo, umjesto lažne sigurnosti koju pruža ideologija
149 pregleda 0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 17:20h

Zašto su britanski kolonizatori napali Australiju, a ne australijski Aboridžini Englesku i kakve to ima veze sa svjetskom ekonomskom krizom, možemo li iz klasika naučne fantastike kao što "Frankenštajn" ili "Blejdraner" naučiti nešto o ekonomiji i njenom uticaju na čovjeka, da li u svetu u kojem živimo počinjemo da ličimo na junake iz trilogije "Matriks" - samo su neka od pitanja na koja grčki ministar finansija Janis Varufakis odgovara u knjizi "Ovaj svijet može da bude bolji".

Sa podnaslovom "Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji", Varufakis se u knjizi, koju je ovih dana objavio Kreativni centar, uhvatio teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. 

Rezultat je ne pretjerano velika ali zabavna, zanimljiva i poučna knjiga u kojoj će uživati kako tinejdžeri tako i stariji koje interesuje otkud tolika nejednakost u svijetu i kako  promeniti situaciju nabolje.

U predgovoru njemačkog izdanja ove knjige Varufakis kaže da mu je glavni cilj pri pisanju knjige bilo ispitivanje sopstvenog razumevanja tema koje se u njoj obrazlažu. 

Varufakis naglašava da na osnovu podnaslova ne treba zaključiti da je knjiga namijenjena isključivo čitaocima tinejdžerskog uzrasta.  

Autor posebno insistira na razlici između životne i tržišne vrijednosti dobara, ističući da u današnjem svijetu prevlađuju tržišne vrijednosti i pokušaj da se svi aspekti naših života svedu na njih.

Da li će čovječanstvo na kraju samo sebe istrijebiti, poput bezumnog virusa, ili ipak postoji nada da svijet može biti bolji? Naslov knjige sugeriše da autor vjeruje u optimističniji scenario, ali se postavlja pitanje o tome kako se trgnuti iz položaja u koji smo zapali.

Osnovna poruka ove knjige jeste da treba izabrati suočavanje s realnošću, ma koliko bolno i neprijatno ono bilo, umjesto lažne sigurnosti koju pruža ideologija. Ipak, kao što je u filmu uzimanje crvene pilule tek prvi korak u oslobađanju pojedinca od represivnog sistema, tako ni ova knjiga ne daje gotova rješenja, već samo skup teorijskih alata i pojmova koji nas mogu voditi u daljem promišljanju. 

Janis Varufakis rođen je1961. godine u Atini. Poslije srednje škole upisao se na studije matematike i ekonomije na univerzitetimau Eseksu i Birmingemu. Doktorirao je na Univerzitetu u Eseksu, a zatim je predavao na univerzitetima u Velikoj Britaniji, Australiji, Belgiji,SAD i Grčkoj. 

Sada je šef Katedre za političku ekonomiju Fakulteta ekonomskih nauka Atinskog univerziteta. Napisao je više knjiga iz oblasti ekonomije. U njima i najsloženija ekonomska pitanja objašnjava jednostavnim jezikom i bez nepotrebnih mistifikacija. 

Poznat je i kao veliki bloger i gejmer. Od 2012. godine radi za Korporaciju Valv (ValveCorporation), jednu od najmoćnijihi najvažnijih u industriji video-igara.Tu je analizirao virtuelni Steam market i prodaju u okviru popularnih igara kao što su Dota 2, Counter?Strike iTaem Fortreš - nešto što je Korporaciji Valv donijelo milione dolara. O svom radu za Korporaciju Valv Varufakis piše na svom blogu.

Janis Varufakis je izabran za poslanika partije SIRIZA na grčkim parlamentarnim izborima u januaru 2015, nakon kojih je preuzeo dužnost ministra finansija u vladi Aleksisa Ciprasa.

Preporučujemo za Vas