Radovanović: Sumnja se da iza Darka Šarića stoji ljekar iz SAD

Radovanović je istakao i da posao sa narkoticima ne mogu da organizuju Srbi sa Balkana
77 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2015. 20:30h

Iza Darka Šarića stoje najmanje dva "krupnija igrača", a na Balkanu se isplati ulazak u kriminalne vode jer kriminalci osjećaju da su slobodni.

To su stavovi koje su u Temi dana vijesti televizije B92 iznijeli kriminolog Dobrivoje Radovanović i novinar Stevan Dojčinović.

B92 podsjeća ds su u posljednjih nekoliko nedjelja zaplijenjene velike količine kokaina, a u gotovo svakoj akciji uhapšen je bar jedan državljanin Srbije.

"Kada padne velika grupa koja se bavi narko-kriminalom, uvijek se pojavi neka druga koja preuzima posao. Zašto tu uglavnom uvijek ima Srba? Zato što na ovom prostoru dominiraju Srbi i Albanci, Srbi sa različitim državljanstvima i zato što su veze u Južnoj Americi uglavnom srpske, dolaze od starosjedjelaca koji su našeg porijekla“, ističe Radovanović.

Prema Dojčinovićevim riječima, nedavno uhapšeni predstavljaju najniži sloj u narko-lancu.

"Ovi koji su nedavno uhapšeni su kuriri, dakle najniži sloj u narko lancu. Nakon slučaja "Balkanski ratnik" nijesmo imali hapšenje nekog velikog narko-bosa. Ove operacije je radila ista ekipa koja je preživjela akcije iz 2010. godine, ali više ne radi udruženo i složno, sada radi svako za sebe i mogući su međusobni sukobi", kaže Dojčinović.

Radovanović je istakao i da posao sa narkoticima ne mogu da organizuju Srbi sa Balkana.

"Šarić nije bio glavni, ispred ili iza njega su stajala makar dvojica koja su bila važnija u tom poslu. Ta priča nije tako zgodna jer Šariću i dalje traje suđenje, ali jasno je da je to vodio neko ko je mnogo bolje organizovan, neko sa mnogo boljim međunarodnim vezama. Postoji sumnja da se radi o čovjeku koji je dugo godina u SAD, koji je ljekar... Taj posao ne mogu da organizuju Srbi odavde, mogu samo Srbi iz Južne i Sjeverne Amerike. Ovi što rade ovdje su dileri ili prevoznici", kaže Radovanović.

Dojčinović smatra da se na Balkanu isplati baviti kriminalom.

"Sve grupe o kojima pričamo su lokalnog karaktera i uglavnom se bave švercom heroina i manje su ozbiljne od onih koje transportuju kokain. Koliko tu ima veze mentalitet, prije bih rekao da su okolnosti na Balkanu takve da se isplati ući u kriminalne vode, na našoj teritoriji je mnogo to opuštenije zbog korupcije i lošeg sistema nego u drugim zemljama“, ističe Dojčinović.

Prema Radovanovićevim rečima, srpska Državna bezbjednost je pionir organizovanog kriminala.

"Mi smo dio sistema narko-kriminala koji transportuje drogu ka Zapadnoj Evropi, a kod nas se zadržava oko 20 posto droge. Nema u mentalitetu Srba nikakve specijalne sposobnosti, radi se o tome da smo mi prvi počeli, Državna bezbjednost je stvorila početke organizovanog kriminala i narko kriminala, a važni političari su to podržavali pa se sistem zapatio. I u neposrednoj prošlosti su postojale političke partije koje su stajale iza narko klanova, a postojale su i mini balkanske države koje su pomagale narko kriminal", dodaje Radovanović.

Bonus video: