Začarani krug svijeta u kojem više nema tajni

Uloge u predstavi, koja je napisane po motivima filma „Potpuni stranci“ italijanskog reditelja Paola Đenovezea, povjerene su Simu Trebješaninu, Gordani Mićunović, Mariji Đurić, Anji Drljević, Nikoli Vasiljeviću, Jovanu Krivokapiću i Omaru Bajramspahiću
265 pregleda 0 komentar(a)
Predstava Crna Kutija, Foto: Anka Gardašević
Predstava Crna Kutija, Foto: Anka Gardašević
Ažurirano: 18.10.2018. 07:57h

U Nikšićkom pozorištu sjutra veče će premijerno biti izvedena predstava „Crna kutija“ autorke Ane Đorđević, koju je postavio reditelj Goran Bulajić.

Uloge u predstavi, koja je napisane po motivima filma „Potpuni stranci“ italijanskog reditelja Paola Đenovezea, povjerene su Simu Trebješaninu, Gordani Mićunović, Mariji Đurić, Anji Drljević, Nikoli Vasiljeviću, Jovanu Krivokapiću i Omaru Bajramspahiću.

Scenografiju potpisuje Anka Gardašević, kostime je uradila Olivera Eraković, dok je za muziku zadužen Dino Kapetanović iz benda „Autogeni trening“.

Prema riječima direktora pozorišta, Zorana Bulajića, riječ je o komediji koja, pored vedrih tonova, nosi dramske elemente i šalje ozbiljnu poruku. “Opredijelili smo se za srednju formu i nadamo se da će predstava imati dug produkcijski život”, kazao je Bulajić.

Bulajić, kome je ovo deveti naslov koji priprema za Nikšićko pozorište, kazao je da je pitanje žanra vrlo relativno i da ih je teško odvajati, a da to možda nije ni potrebno.

“Mi smo na tekst reagovali direktno i otvoreno. U pitanju je literarno pozorište gdje ste uslovljeni tekstom koji poštujete. Rad na ovoj predstavi je posebno bio izazovan jer je riječ o jako poznatoj i vrlo eksploatisanoj temi, pa je bilo potrebno održati priču kojom ste uslovljeni, a opet se zajedno sa timom izboriti za svoj rukopis. Mislim da smo to uspjeli”, kazao je reditelj.

Prema njegovim riječima, predstava obrađuje životnu temu koja se tiče bilo koje sredine, gdje se od bezazlene potrebe za igrom napravi drama, a živimo u svijetu gdje više nema tajni.

Autor muzike, Dino Kapetanović, kazao je da četvrti put sarađuje sa Bulajićem i da se, kada su predstave u pitanju, uvijek trudi da isprati tekst, rediteljsku zamisao i sve ono što se dešava na sceni.

Simo Trebješanin bi, kako reče, potpisao da do kraja života radi sa Bulajićem jer je riječ o staloženom, smirenom čovjeku, koji pozitivnu energiju prenosi na druge. Što se predstave tiče, glumcima nije, kako je istakao Trebješanin, nimalo smiješan tekst koji su radili jer im nije lako da prožive sve situacije koje su “prilično ljudske”, ali da se nada da su to timskim radom uspjeli.

Omar Bajramspahić je kazao da predstava samo potvrđuje onu istinu da maske postoje kod svih, samo je pitanje kada će da padnu, dok je Ana Drljević istakla da je tekst napisan lako i jednostavno, a da je upravo najteže postići i predstaviti tu jednostavnost. Marija Đurić se nada da, iako “Crna kutija” predstavlja elektronske uređaje, ona, u stvari, otvara vrata naših “crnih kutija” koje postoje u našim glavama jer svi smo mi, htjeli to ili ne, u začaranom krugu “crne kutije”.

Iako komad, kako je istakla Gordana Mićunović, postavlja raznorazna pitanja, njoj su posebno važna bila dva - koliko dobro i da li uopste poznajemo ljude sa kojima živimo i koliko smo im posvećeni, kao i koliko smo spremni da živimo sa istinom. Prva repriza predstave zakazana je za subotu veče, takođe u 20 časova u Nikšićkom pozorištu.

Bonus video: