Policajcu robija jer je dozvolio da bude zapaljen automobil “Vijesti”

Vračar je tokom postupka tvrdio da je popio tablete trodon i lorazepam, zbog čega je zaspao i nije došao da čuva redakcijski automobil
252 pregleda 0 komentar(a)
vozilo Vijesti, zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
vozilo Vijesti, zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2015. 14:27h

Sutkinja Larisa Mijušković Stamatović osudila je policajca Veseljka Vračara na dva mjeseca zatvora, zbog propusta u službi, jer je dozvolio da bude zapaljen automobil “Vijesti”, u februaru prošle godine.

On će takođe morati da plati “Vijestima” odštetu od 2.683 eura, u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti presude.

Njemu se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo je, na prethodnom pretresu, odustalo od krivičnog gonjenja drugog optuženog policajca Miloša Sekulića, zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja je, obrazlažući presudu, istakla da je nesporno utvrđeno da je do paljenja automobila došlo u Vračarevoj smjeni, a da je svjedok Milovan Đurišić potvrdio odbranu Sekulića, da je Vračaru te večeri predao smjenu.

Ona je dodala i da se odbija optužba protiv Sekulića, jer, nakon odustajanja tužioca, ni ND "Vijesti" nijesu nastavile njegovo gonjenje.

Vračar je tokom postupka tvrdio da je popio tablete trodon i lorazepam, zbog čega je zaspao i nije došao da čuva redakcijski automobil.

Vračar je, međutim, kod tužioca rekao da je te večeri došao da čuva automobil, ali je otišao nešto da pojede kada je vozilo zapaljeno. Kasnije je na suđenju kazao da je to izmislio, kako bi zaštitio svog kolegu, jer nije očekivao pokretanje krivičnog postupka.

Sekulić je na suđenju ostao kod prvobitne izjave da je tada predao smjenu kolegi Vračaru.

Policija i tužilaštvo nijesu otkrili ko je zapalio redakcijiski “nisan”, ali ni seriju paljenja automobila "Vijesti" u ljeto 2011.

Direktor "Vijesti” Željko Ivanović je na suđenju ranije rekao da je policija posljednji zapaljeni automobil koristila kao mamac za otkrivanje prethodnih napada na imovinu “Vijesti”, kao i da je i taj slučaj pokazao da nema političke volje da se riješe brojni napadi na novinare i imovinu lista “Vijesti”.

Bonus video: