Bulatović i Nikčević oduševili malobrojnu publiku

Njih dvojica ne žele da se „kriju“ iza velikih imena i još većih djela, jer sasvim dobro im „leži“ njihov osoben stil kojim gitari daju novi život, a klasičnu muziku oživljavaju
78 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Bulatović, Darko Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Srđan Bulatović, Darko Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.06.2015. 13:32h

Srđan Bulatović i Darko Nikčević održali su koncert u Nikšiću, pred, kako su kazali, malom ali odabranom „četom“ koja je gromoglasnim aplauzom nagradila dvojicu gitarista za veče kada su mogli da „osjete dušu gitare“.

Duo se publici predstavio autorskom muzikom koju stvara zadnjih pet godina, pa su Nikšićani imali priliku da čuju 12 kompozicija sa albuma „Ritmico“, koji je izašao prija dva mjeseca, kao i nekoliko numera sa prethodna dva kompakt diska – „Dodir Crne Gore” i „Sinergija”.

„Kompozicije su raznolike po karakteru, stilu, ritmu, tempu, a u njima se osjeća uticaj tradicionalne muzike Crne Gore, ali i drugih muzičkih stilova, kao što je klasična i filmska muzika i popularni muzički pravci XX vijeka, u kojima je gitara bila i ostala dominantan instrument,”, kazao je Bulatović nakon koncerta.

Njihova djela odišu ljepotom Mediterana, misticizmom Orijenta i nepravilnim ritmovima Balkana, ali i prepoznatljivim jezikom klasične i flamenko gitare.

„U našim djelima se osjeća da ih gitaristi stvaraju jer su ugodna za sviranje i zvuče gitaristički. Cilj nam je da dopremo do običnog slušaoca, da povratimo publiku koja je odavno napustila koncertne dvorane, da im damo energiju i ugođaj koji će da pamte“, kazao je Bulatović.

U povratku „izgubljene“ publike ne pomažu im, kako je kazao Nikčević, muzičari koji izvode klasičnu muziku.

„Nažalost, danas muzičari imaju obićaj da se ’sakriju’ iza velikog kompozitora, korektno ga odsviraju i očekuju uspjeh. Mislim da je tu jedan od velikih problema klasične muzike jer niko ne piše novu muziku već se sviraju djela koja su svirana hiljadama puta i očekuju da publika od malo različite verzije osjeti nešto spektakularno. To vam je kao da se slikar na izložbi predstavlja kopijom Van Gogovih ili Rembratovih slika. Najteže se predstaviti se sobom, djelima koja su relativno nepoznata i ta djela izvesti na pravi način“, smatra Nikčević.

Zbog toga njih dvojica ne žele da se „kriju“ iza velikih imena i još većih djela, jer sasvim dobro im „leži“ njihov osoben stil kojim gitari daju novi život, a klasičnu muziku oživljavaju.

Nosioci albuma „Ritmico” su Nikčević, Bulatović i Dragoljub Đuričić, a učešće su uzeli i pokojni violončelist Igor Perazić, violinist Vili Ferdinandi, kontrabasist Slaven Turusković, flautista Boris Nikčević, bas gitarista Ivan Krnić, etno muzičar Nebojša Brdarić i Jarina Denisenko koja svira engleski rog.

Organizator koncerta, koji je održan u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, je JU Nikšićko pozorište.

Bonus video: