Ljumović: Kontić je pregovarao sa VIP klijentima

"Ne znam kako su odobreni ovi krediti, ni ko je pregovarao"
220 pregleda 0 komentar(a)
Milka Ljumović i Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović i Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2015. 09:48h

Bivša generalna direktorica CKB-a Milka M. Ljumović, kazala je juče da su novi menadžment te banke i kreditni referent Ivica Kontić krivi što nijesu naplaćeni krediti od kompanija “Dafin” i “Kataro”.

Kontić je svjedočio u nastavku suđenja u predmetu “CKB”, a Ljumović je pitala zbog čega nijesu uzeli novi zamjenski depozit za kredite tig firmi, ako su prethodno otpustili depozit HTP “Primorja” iz Tivta u iznosu od 3,6 miliona eura, koji je bio vezan za ta dva kredita.

"Zašto je nova uprava dala saglasnost da se razroči depozit HTP Primorja. Zašto se žurilo da se razroči taj depozit. Zašto novi menadžment, nakon mog i odlaska Bose Tatar, nije uzeo zamjenski depozit kada su već odlučili da otpuste depozit. Zašto nijesu uzeli hipoteku, jer su Dafin i Kataro bogate firme. Svjedok Kontić, kao kreditni referent, imao je ovlašćenje da blokira njihove račune. Imali su mjenice i mjenično ovlašćenje, zašto ih nijeste iskoristili da se naplatite. Da li su ispratili tokove novca kada je dat kredit za Dafin i Kataro i uplaćen Monte adria brokeru i ko je kupovao akcije za Dafin i Kataro”, pitala je juče u sudnici Ljumović.

Ona je rekla da Kontića smatra uvaženim kolegom, ali je naglasila da je upravo on bio zadužen da razgovara sa VIP klijentima i da o njima sve zna.

"Nije tačno to što je svjedok rekao da sam sa Vladanom Vujovićem i Denisom Mandićem, dogovarala da im odobrim kredite za Dafin i Kataro. I njih dvojica su suprotno svjedočili od Kontića. Notorna je činjenica da je depozit HTP Primorja bio garancija za kredite”, kazala je Ljumović.

I optužena Bosa V. Tatar, ocijenila je da je svjedočenje Ivice Kontića “daleko od istine i realnosti”.

"Meni su svakog utorka on, Miloš Vuković i Veliša Radunović podnosili izvještaj o kašnjenju kredita, a sada kaže da ne zna ništa o tome. Nije tačno da sam se dogovorila sa Denisom Mandićem da odobrim kredite, jer ga ne poznajem, pa je netačna njegova tvrdnja da sam ja dogovorila kredite za Dafin i Kataro. Ističem da su ovi krediti odobreni po proceduri. Sve vrijeme pričam istinu za razliku od kolega”, kazala je Tatar.

Tada je reagovao Kontić.

"Ne znam kako su odobreni ovi krediti, niti ko je pregovarao da bi bili odobreni. Nismo imali pravni osnov da zadržimo depozit HTP Primorja u našem vlasništvu i zato je otpušten. I nakon primjedbi ostajem kod svoje izjave da su sa VIP klijentima razgovarali Tatar i Ljumović”, kazao je Kontić.

Njegovom svjedočenju prigovorili su i advokati Goran Rodić, Miodrag Bojanić i Dušan Lukšić.

"Kontić svjesno izbjegava da kaže da je imao bilo kakve veze u procesu odlučivanja oko dodjele i realizacije kredita. Ali njega demantuje izjava Jelene Dubak Bulatović, koja je rekla da je dobila zahtjeve da se odobre krediti za Dafin i Kataro i da ih je dobila od Ivice Kontića”, rekao je Bojanić.

Bonus video: