Šta radite ako ne odlučujete?

Ako banke samostalno odobravaju kredite, kao što to tvrdi Vukčevićeva stručna služba, zašto onda odbor direktora i svi zaposleni u IRF-u primaju platu, ako nema potrebe da i IRF nešto provjeri i odobri
72 pregleda 6 komentar(a)
IRF
IRF
Ažurirano: 04.06.2015. 06:50h

Stručna služba vladinog Investiciono-razvojnog fonda, iza koje se krije predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor dr Zoran Vukčević, tvrdi da IRF nije dao kredit preduzeću osumnjičenog narkobosa Vasa Ulića, već da je to uradila banka.

Dokumenti u posjedu CIN-a CG pokazuju da to nije tačno.

Vukčevića demantuje i oficijalni sajt IRF-a na kojem u odjeljku "Opšti podaci o Fondu" između ostalog piše: "Djelatost Fonda definisana je kroz odobravanje kredita i izdavanje garancija..." Dokumentacija CIN-a CG pokazuje da je Ulićevoj firmi kredit odobren na 19. sjednici Odbora direktora IRF-a, koja je održana 24. februara 2011. godine.

Osim toga, ako banke samostalno odobravaju kredite, kao što to tvrdi Vukčevićeva stručna služba, zašto onda odbor direktora i svi zaposleni u IRF-u primaju platu, ako nema potrebe da i IRF nešto provjeri i odobri.

Nije poenta teksta CIN-a hoće li se vratiti uloženi državni novac, već kome se daju krediti i koliko se provjeravaju aplikanti.

Po logici iz reagovanja Vukčevićeve stručne službe, ko god dođe u Crnu Goru i ima para i imovine da vrati kredit, može da ga dobije od države, pa čak i ako ga je ta država osudila zbog teških krivičnih djela - samo je dovoljno da banka utvrdi njegov bonitet.

U slučaju Ulića, jednostavna pretraga na internet pretraživačima mogla je pokazati da je čovjek pod sumnjom za teška krivična djela bio i u vrijeme kad je kredit razmatran.

Ali, IRF se prema korisnicima kredita samo ponaša kao i Vlada, koja investitorima u zube ne gleda, niti u porijeklo njihovih para.

Bonus video: