"Pare su pasale za pet minuta"

„Tvrdim da ga nisam pozvala da potpiše kredit, jer je postojala odluka Komiteta za upravljanje kreditnim rizikom”, kazala je okrivljena
267 pregleda 18 komentar(a)
Lazar Rađenović, Jelica Petričević, Foto: Savo Prelević
Lazar Rađenović, Jelica Petričević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2015. 06:24h

Nekadašnji direktor filijale Prve banke u Budvi Miodrag Vučinić, kazao je juče da mu je optužena Jelica Petričević naredila da isplati kredit od 1.450.000 eura firmi Vida Rađenovića “SP Luna”.

Vučinić i kreditni referent u toj filijaliji Ivana Stanojević ponovo su svjedočili u nastavku suđenja u predmetu “Košljun”.

„Jelica mi je rekla, šaljem ti (ugovor o kreditu) i potpiši. Ona je odobrila kredit i ja sam dobio mejl od nje u kojem su bila dokumenta. Ja nisam mogao da odobrim kredit, niti sam ga odobrio. Ugovor o kreditu je sačinjen i zaveden u centrali Prve banke u Podgorici, a ja sam ga samo potpisao. Moja ovlašćenja su bila da mogu da odobrim kredit do 30.000 eura“, kazao je Vučinić.

Petričević je prigovorila, tražeći od njega da pribavi taj mejl koji mu je poslala sa svoje adrese.

Vučinić je odgovorio da pretpostavlja da Petričevićeva, kako tadašnji zamjenik generalnog direktora Prve banke, nije slala mejlove.

„Tvrdim da ga nisam pozvala da potpiše kredit, jer je postojala odluka Komiteta za upravljanje kreditnim rizikom”, kazala je okrivljena.

Svjedok je ostao pri tvrdnji da je Ugovor o kreditu potpisao po nalogu Jelice Petričević: „Kategorično tvrdim da sam rekao istinu. Kada sam potpisao da se pusti kredit, nisam pred sobom imao odluku Komiteta za upravljanje kreditnim rizikom. Nije moje da kontrolišem da li je postojala odluka Komiteta, jer sam joj vjerovao. Što bih ja čačkao da li postoji odluka”, naveo je Vučinić.

Petričević je kazala da “kolega neistinu priča”.

“Odluku o dodjeli kredita donio je Komitet za upravljanje kreditnim rizikom, uz namjenski depozit Opštine Budva kojim garantuje za SP Luna“, rekla je ona.

Mjerama tajnog nadzora snimljen je njegov telefonski razgovor sa Stanojevićkom, kojoj je tada rekao da su “pasale pare za pet minuta“.

Vučinić je objasnio da je mislio kako je kompletan posao oko tog kredita završen za pet minuta.

Lazar Rađenović i Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i Petričevićeva za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za kupovinu zemlje na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Lazar Rađenović potpisao zahtjev umjesto Vida?

Vještak grafolog Mila Kontić, kazala je da Vido Rađenović nije potpisao zahtjev za odobrenje kredita koji je faksom poslat iz Opštine Budva.

„Proučavanjem rukopisa Lazara Rađenovića i potpisa na ovom zahtjevu, koji je potpisan kao Vido Rađenović, konstatovane su sličnosti. Faks kopija nije dovoljna za donošenje zaključka, ali se i ne isključuje da je potpisao Lazar Rađenović. Dakle, kada je u pitanju rukopis Lazara Rađenovića, nijesam ga isključila kao mogućeg potpisnika kao Vido Rađenović. Određeno mišljenje ne može se dati jer nemamo originalan dokument“, kazala je grafolog Kontić.

Zahtjev za dodjelu kredita “SP Luna” poslat je 4. oktobra 2007. sa faksa predsjednika Opštine Budva.

Vido Rađenović je kazao da nije potpisao taj zahtjev za dodjelu kredita.

Ko plaća liječenje Boru Lazoviću?

Sutkinja Valentina Pavličić kazala je da još ne može da okonča predmet, jer treba saslušati svjedoka Bora Lazovića.

„Sud je dobio podatak od VMA iz Beograda, da se Lazović liječi već dva mjeseca u toj zdravstvenoj ustanovi. Eto tužilaštvu podatak da ispita ko je potpisao nalog da se na račun Fonda za zdravstvo Lazović liječi dva mjeseca. Moguće, ako ne bude otpušten sa liječenja, da će ga sud saslušati putem video linka“, kazala je sudija.

Bonus video: