Prva izložba ovog tipa

Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori: Da se pokaže što imamo

"Svaka fotografija je na neki način dokument, čak i one koje su napravljene bez pretenzija da to budu"
0 komentar(a)
under, Foto: Gardenofeaden.com
under, Foto: Gardenofeaden.com
Ažurirano: 04.04.2019. 16:39h

Izložbom "Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori" koja je održana večeras u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici otvoren je ovogodišnji Underhill fest.

Izložba revijalnog karaktera, koju je inicirao Dalibor Ševaljević, privukla je brojne goste koji su uživali u ovjekovječenim prizorima većinom događaja iz društveno-političkog aspekta života u Crnoj Gori. Od anti-Vladinih protesta i dočeka Hašima Tačija, preko života Roma sa Konika do Bogojavljanja i proslave Dana nezavisnosti, to su samo neki od prikazanih događaja na fotografijama nastalim u periodu od 2012. do ove godine.

Organizatori su istakli da, iako je Crna Gora zemlja sa bogatom fotografskom tradicijom, ovo je prva kolektivna izložba dokumentarne fotografije na ovim prostorima. Selektor fotografija bio je mr Lazar Pejović. 

"Svaka fotografija je na neki način dokument, čak i one koje su napravljene bez pretenzija da to budu. Tako da 'dokumentarna fotografija' može da obuhvata razne stvari, toliko žanrovski i konepcijski udaljene... ", istakao je Pejovć i objasnio da ideja ove izložbe nije bila da se napravi kvalitativna ili koncepcijska selekcija, već da se publici pokaže što je sve na raspolaganju na crnogorskoj foto sceni.

"Imamo četiri grupe radova - fotoreporterske kojih je većina, zatim nešto što spada u umjetničku dokumentarnu fotografiju, pa grupu radova koji bi se mogli nazvati "usputnim bilješkama" i na kraju dva rada koja se bave dokumentovanjem prostora. Svaki od tih radova može se tumačiti u različitim kontekstima", kazao je selektor.

On je izrazio nadu da će sljedeće godine Underhill imati još jednu sličnu izložbu, koja će biti "fokusirana na način na koji se to radi u sredinama koje imaju razvijenu praksu izlaganja dokumentarne fotografije".  Underhill festival dokumentarnog filma, koji će trajati do 12. juna, sjutra će u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici imati svečano otvaranje u 20 časova, a zatim projekciu filma "Moj zanat" o kultnom muzičaru Arsenu Dediću.