"Bez ijednog dokaza ih je optužila za ubistvo"

Borović je konstatovao da je tužilaštvo i krilo dokaze od optuženih
399 pregleda 3 komentar(a)
Muratovići Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković
Muratovići Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.06.2015. 15:33h

Tužiteljka Nada Bugarin bez ijednog dokaza i pristrasno optužila je sedmoricu Muratovića za ubistvo Rožajca Anesa Kalača. To je juče saopštio branilac optuženih, advokat Borivoje Borović, tražeći njeno i izuzeće višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Rifata Hadrovića.

Optužnica tereti Mirsada, Jasmina, Anesa, Elmina, Sevada, Adisa i Elvisa Muratovića da su počinili krivično djelo - ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

U bjekstvu je Adis, za kojeg se sumnja da je pucao u Kalača. Zbog Borovićevog zahtjeva i juče je odloženo suđenje.

Borović je ocijenio da su Hadrović i Bugarin prekršili Zakon o krivičnom postupku i da je istraga vođena na štetu okrivljenih...

On je rekao da je Bugarin naredbu o proširenju istrage donijela 3. februara iako se događaj desio 27. jula... Tužiteljka je, tvrdi advokat, potpuno pristrasno stvarala grupu u kojoj je svako imao svoje zadatke.

"Tužiteljka je, mimo svake sudske prakse, stvorila privid da su svi optuženi imali jedinstven umišljaj da izvrše ubistvo nekoliko osoba na javnom mjestu, u prisustvu kamera”, kazao je Borović.

On je konstatovao i da je Tužilaštvo povrijedilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer je sakrivalo dokaze od okrivljenih.

"Neblagovremeno su nabavili dokaze u vidu CD zapisa ispred benzinske pumpe i policijske stanice u Rožajama i dostavili ih braniocima nakon podizanja optužnice, tako da ne samo da nisu imali fer postupak u vrijeme tužilačke istrage, već je povrijeđeno osnovno načelo jednakosti, koje je grubo narušeno na štetu optuženih”.

Borović je tražio da se o zahtjevu izuzeća izjasni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Kalač je ranjen u obračunu na benzinskoj pumpi iz automatske puške. Od posljedica ranjavanja, preminuo je tri dana kasnije.

Bonus video: