ŽELI DA ZATVORI BUDŽETSKU RUPU

Opština Budva očekuje da Lugove proda za 12 miliona eura

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata izuzeti od porodica Ivanović i Rajković da bi potom bili ustupljeni FK Mogrenu gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na Zakon o eksproprijaciji još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine
69 pregleda 6 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2019. 16:38h

Opština Budva budžetsku rupu od 11 miliona eura planira da nadomjesti prodajom atraktivnog zemljišnog kompleksa na Lugovima na mjestu gdje se nalazi stadion Fudbalskog kluba “Mogren”.

Opština je planirala da tih 11 miliona zaradi od prodaje lokaliteta Dubovca u zaleđu Kraljičin plaže na razmeđu sa barskom opštinom.

Odluka o prodaji 12 hiljada kvadrata opštinske zemlje, kako navodi gradonačelnik Lazar Rađenović, u pripremi je, a procijenjena vrijednost  Lugova  je 12 milion eura.

“Želimo da donesemo odluke koje će da nadoknade prihode, koje smo planirali  od  prodaje Dubovice u zaleđu Kraljičine plaže. Jedna od tih odluka je u fazi pripreme.U saradnji sa Ministarstvom finansija, priprema se odluka poput one za Kraljičinu plažu, koja se odnosi na prodaju lokaliteta Lugovi, gdje je sada fudbalski stadion. Postoji interesovanje investitora, ne manje značajih  od  onih koji su bili zainteresovani za Kraljičinu plažu, zato nas i hrabri da se angažujemo oko te prodaje. Pripremili smo svu neophodnu dokumentaciju. Ono što je u vlasništvu Opšine Budva, procijenjeno je na početnu vrijednost  od  12 miliona eura, ali to neće biti dovoljan uslov, već ćemo tražiti i kvalitetnu investiciju. Očekuje nas saradnja sa Ministarstvom, lokalnim parlamentom, ali isto tako pažljivo gledamo i da razgovaramo sa bivšim vlasnicima”, kazao je Rađenović i dodao da ukoliko se ne desi prodaja, Opštine će ići u redukciju svojih izdataka i reviziju investicionog plana.

On je kazao da je budžetom za ovu godinu bio planiran prihod od prodaje Krljičine plaže od 11 miliona eura, te da se i plan rashoda oslanjao na taj priliv.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata izuzeti od porodica Ivanović i Rajković da bi potom bili ustupljeni FK Mogrenu gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na Zakon o eksproprijaciji još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine.

Sitiaciju oko stadion na Lugovima proteklih godina pratile su i brojne kontroverze oko promjene vlasništva, pa je sve bilo predmet istrage specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Pažnju javnosti privukla je namjera Opštine da prilikom privatizacije “Mogrena” tom klubu ustupi 1,2 hektara na Lugovima i 80 hiljada kvadrata u Dubovici. Upravo ta dva kompleksa Opština je dala klubu “Mogren” na upravljanje još prije sedam godina.

Zemlja je tada procijenjena na 21 miliona eura, što je ujedno bio i osnivački kapital novoosnovanog kluba.

Nakon jakog medijskog pristiska, te protesta opozicije i bivših vlasnika zemljišta, opštinska vlast u Budvi morala je da povuče odluku.

Prethodno je Fudbalski kub “Mogren” raskinuo ugovor sa inostranim partnerima sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompleks na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokaciji grade apartmanski i hotelski kompleks, i stadion.

Ugovor koji je zaključio prije četiri godine Mogren sa dvije inostrane firme, formirajući novu kompaniju „Novastar investment“, još je predmet istrage tužilaštva.

Slučaj je okončala Opština koja je oba zemljišna kompleksa na Lugovima i u Dubovici ponovo vratila u svoje vlasništvo. Detaljnim urbanističkim planom “Budva-centar“ na Lugovima su ucrtane dvije kule blizankinje od 11 spratova, a FK “Mogren” je još prije godinu i po dobio urbanističko-tehničke uslove i pokrenuo proceduru za dobijanje građevinske dozvole za tu lokaciju.

Rađenović očekuje da će uskoro isplatiti zaostale zarade u Opštini

Rađenović je zadovoljan do sada realizovanim investicijama na području budvanske opštine, navodeći da su donijeli novi kvalitet življenja.

On je juče obišao završenu ulicu kod zgrade Akademije znanja, put u Bečićima ka novom kompleksu zgrada, te mjesne puteve u Reževićima, Skočiđevojci i Buljarici, investicije, u koje je uloženo oko dva miliona eura. Rađenović je kazao da su su radovi izvedeni kvalitetno.

On očekuje početak izgradnja dva kružna toka, početak opremanja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, radove na Akva parku, nastavak radova na sistemu za prečišćvanje otpadnih voda, kao i početak izgradnje šetališta Lungo mare na Sveom Stefanu.

Rađenović  je optimista da će se srediti i finansijska situacija u Opštini, te da će biti isplaćene zaostale zarade zaposlenima, jer su dio novca dali za pripremu turistzičke sezone.