Piperović: Rajko Kuljača će biti oslobođen

Sadržinom rješenja, advokat Piperović nije zadovoljan, ocijenivši da je Viši sud odlučio da na šaljiv način okonča ovaj sudski proces.
55 pregleda 6 komentar(a)
Rajko Kuljača, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2015. 12:01h

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odbio je zahtjev branioca Rajka Kuljače, advokata Zorana Piperovića za izuzeće sudije Suzane Mugoše iz predmeta „Zavala“, jer ne postoji ni jedan od razloga za izuzeće, koji bi doveo u sumnju nepristrasnost u postupanju sudije Mugoša.

Sadržinom rješenja, advokat Piperović nije zadovoljan, ocijenivši da je Viši sud odlučio da na šaljiv način okonča ovaj sudski proces. Smatra da će nadležan sud na kraju ipak osloboditi Rajka Kuljaču od optužbe.

„Evidentno je iz onoga što piše u aktu o odbijanju predloga za izuzeće sudije Mugoša, da predsjednik Višeg suda nije ni čitao podnesak o izuzeću. U aktu ne tražim izuzeće zato što je sudija odbila da provede nove dokaze, nego zato što nije postupila prema Zakoniku o krivičnom postupku, na koji je obavezna i zbog njene izgovorene rečenice na jednom od pretresa u ponovljenom postupku, na moju opasku da je njen stav misaoni u suprotnosti sa odlukom Apelacionog suda,ona kazala: „Ko kaže da se po odluci Apelacionog suda mora postupati“. Kompetentni sud će kompetentno i odlučiti i Rajko Kuljača će biti oslobođen, kao i ostali optuženi“, zaključio je Piperović.

Rješenjem predsjednika Višeg suda u Podgorici, odbijen je kao neosnovan zahtjev branioca optuženog Kuljača Rajka, advokata Piperović Zorana kojim je na glavnom pretresu od 29. 05. 2015. godine i u podnesku od 01. 06. 2015. godine, traženo izuzeće sudije Mugoša Suzane, od postupanja u predmetu „Zavala“, protiv optuženih Kuljača Rajka i dr. zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

„Po ocjeni predsjednika suda, iz cjelokupnih spisa predmeta i postavljenog zahtjeva, proizilazi da ne postoji ni jedan od razloga za izuzeće, koji bi doveo u sumnju nepristrasnost u postupanju sudije Mugoša. Sudija koji postupa u predmetu ima pravo da slobodno ocjenjuje koje će dokazne predloge prihvatiti, a koje neće, shodno načelu slobodne ocjene dokaza, pa činjenica da postupajuća sudija nije prihvatila dokazni predlog odbrane ne predstavlja razlog za izuzeće i kao takav ne može dovesti u sumnju nepristrasnost u postupanju sudije”, navedeno je u saopštenju koji je potpisala Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Apelacioni sud je ukinuo presudu Višeg suda kojom je bivši predsjednik Opštine Budva Rajko P. Kuljača osuđen na pet godina zatvora produženog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja i Dragan J. Marović, zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđen na četiri godine zatvora. U toku je treći sudski proces.

Bonus video: