Penzionisani policajci: Vratite nam pare sa kamatom

Povraćaj novca iz stambnog fonda ne možete tretirati kao pomoć. Više od 15 godina smo stalno izdvajali od plata za to...
147 pregleda 6 komentar(a)
Milija Milačić
Milija Milačić
Ažurirano: 02.06.2015. 19:40h

Sindikat Uprave policije mora odgovoriti ko je i na koji način trošio članarinu i novac izdvajan za stambeni fond od 2001. do 2006. godine. Taj novac nam moraju vratiti i to sa kamatom .

To je “Vijestima” juče rekao predstavnik nedavno penzionisanih policajaca Milija Milačić.

Kazao je da njegove kolege i on pozdravljaju odluku Sindikata - da im se vrati novac koji su od 2006. do odlaska u mirovinu izdvajali u stambeni fond.

Oni su, međutim, predsjednika tog tijela Mladena Šuškavčevića pitali šta je sa novcem koji su izdvajali godinama prije toga, ali i sa kamatom koja im pripada.

Više od 300 policajaca koji su predali zahtjev za penziju, “Vijestima” su se obratili nakon što su dobili otpremnine od nepunih 600 eura. Tada su najavili da će štrajkovati ispred Vlade, ocjenjujući da su diskriminisani u odnosu na kolege iz ANB-a.

Nakon toga Šuškavčević je rekao da će onima koji nijesu dobijali novac od Sindikata za rješavanje stambenog pitanja, “obezbijedi novčana pomoć u visini uloženih sredstava u stambeni fond”. Pojasnio je da će se računati novac koji su uplatili od 6. novembra 2006. kada je Sindikat UP zvanično registrovan.

Milačić je juče tražio od Šuškavčevića da im odgovori u koje je svrhe prikupljan novac od 2001. do 2006. godine.

“Postavlja se pitanje u koje svrhe su ta sredstva izdvajana, ko je njima raspolagao, s obzirom na to da je na platnim listama prikazivano kao odvojene stavke za članarinu i stambeni fond, a shodno odluci Vlade o rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika. Sve ovo otvara mogućnost postavljanja pitanja odgovornosti onih koji su raspolagali tako prikupljenim novcem”, kazao je Milačić.

On je poručio Šuškavčeviću da povraćaj novca iz stamebnog fonda ne može biti pomoć, već isključivo povraćaj...

“Više od 15 godina u kontinuitetu smo izdvajali od plata taj novac. Na osnovu kamata, imamo i pravo na uvećanje tog iznosa, ukoliko bi ovo dobilo sudski epolog. U tom smislu već su napravljeni kontakti sa određenim advokatskim kancelarijama”, kazao je Milačić.

On je ponovio da duže od 60 dana, od kada su potpisali prekid radnog odnosa, do danas, nisu dobili “ni cent otpremnine ni penzije”.

“To dovodi nas i naše porodice na rub egzistencije. Pritiskaju nas banke u kojima imamo kredite, zovu naše žirante. Neki imaju hipoteku”, kazao je on.

Milačić je pozvao sve službenika koji su sporazumno pošli u penziju, da ulože žalbe na, kako je rekao, sporne otpremnine i rješenja o raskidu radnog odnosa.

“U momentu potpisivanja raskida radnog odnosa, nismo znali da postoji povoljnije rješenje. Na to rješenje smo imali pravo po Sporazumu o politici zarada koji važi do 31. decembra. Na našim rješenjima ne postoji pravna pouka na osnovu koje smo to mogli znati”.

Milačić: Isplativije je umrijeti

Milačić je poručio kolegama policajcima da se zapitaju da li ih nakon odlaska u penziju, država tretira kao nekog ko je decenijama bio odgovan za sprovođenje i poštovanje zakona.

“Po visini otpremnina, isplativije je izgleda umrijeti, nego poći u penziju. Za smrt se dobija oko 900 eura, a za odlazak u penziju manje od 600. Dakle - penzije za režije, a otpremnine za kovčeg”, rekao je Milačić .

Bivši policajac najavio je da će u što kraćem roku tražiti prijem u Vladi, kako bi, dodao je, riješili to za njih vrlo važno pitanje.

“Ne dozvoljavamo ovakvu očiglednu diskriminaciju - da se na nas primjenjuje najjeftinie rješenje, a za druge mnogo povoljnije odrede”, kazao je Milačić , dodajući da će u narednim danima odlučiti o okupljanju ispred zgrade Vlade.

Bonus video: