Program podrške razvoju kulture u Nikšiću: Na junskom repertoaru 29 manifestacija

Nikšića publika imaće priliku da 4. juna uživa u muzici gitarističkog dua Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića
0 komentar(a)
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.06.2015. 12:38h

Junski reportoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u sklopu koga će biti organizovano 29 manifestacija, počinje večeras prvom reprizom predstave „Bilo jednom u maju“ Nikšićkog pozorišta, za koju je dramatizaciju i režiju uradio Goran Bulajić, a koja je premijerno izvedena prošle sedmice.

Sjutra veče će u galeriji „Nikola I“ biti autorska izložba nikšićkog arhivskog odsjeka „Kultura sjećanja kroz fondove i zbirke Arhiva Nikšić“ na kojoj će, prema riječima Violete Krivokapić, šefice tog odsjeka, na 20 panoa biti prikazano 13o dokumenata podijeljenih u pet cjelina.

Centar za kulturu će u junu organizovati dvije izložbe i to fotografija Branislava Gvozdenovića pod nazivom „Zavičajno pijanstvo“ i Cetinjskog salona likovne umjetnosti, zajedno sa Narodnim muzejom.

Nikšića publika imaće priliku da 4. juna uživa u muzici gitarističkog dua Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

Prema riječima Nikčevića predstaviće se autorskom muzikom koju rade poslednjih pet godina i koja predstavlja mješavinu „neregularnih, izlomljenih balkanskih ritmova, ljepotu Meditarana i duh Orijenta“.

„Riječ je o kompozicijama sa naša tri poslednja kompakt diska koje su inspirisane tradicionalnom muzikom Crne Gore, kao i narazličitijim temama“, kazao je Nikčević.

Prema riječima Bulatovića, iako su za 25.godina rada prošli kroz različite stilove i pravce i dalje „govore jezikom klasične muzike i flamenko gitare“.

„Naša muzika je pokušaj oživljvanja gitare i donošenje muzike pred veći broj ljudi. Danas je klasična gitara i djela koja se sviraju salonskog tipa i to je za mali broj ljudi. Međutim, mi pokušavamo sa našom muzikom da na neki način damo gitari neki novi život i muziku približimo običnom slušaocu“, kazao je Bulatović.

Nova scena Nikšićkog pozorišta prilika je i da se stanovnicima grada pod Trebjesom predstavi baletske škole "Princeza Ksenija", koja ove godine proslavlja jubilej – 15.godina rada.

„Nizom koncerata u Podgorici i Baru, a sada i u Nikšiću obilježavamo jubilej i trudimo se da balet približimo publici. U Nikšiću će nastupiti oko stotinu balerina koje će izvesti klasične baletske varijacije, a biće prikazan i kratki film o našoj školi“, kazala je direktorica Vanja Pantović.

Od 2010.godine na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta učenici baletske škole "Princeza Ksenija" redovno izvode koncerte, a povodom jubileja planirana je premijera „Pahite“.

U toku juna u muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ biće održan koncert klavirskog tria „Triangulum“, kao i završni koncerti dječijih ansambala nikšićkog „Zahumlja“. Nijesu zaboravljeni ni filmovili, pa će tako u periodu od 12 do 15.juna na „Sceni 213“ biti prikazano osam ostvarenja novih njemačkih filmova, dok će se na repertoaru od 19-21. juna naći i tri filma Alfreda Hičkoka.

U okviru reportoara za ovaj mjesec biće održano i književno veče „Peozija-ogledalo duše“, veče moderne ruske poezije, a na sceni Bedema Dramski ansambl „Osvit“ iz Bileće izvešće predstavu za djecu „Uspavana ljepotica“ kao i monodramu „Oporuka“. Filozofski fakultet, u saradanji sa fakultetom iz Osijeka i Edmonda od 25-27. juna organizuje međunarodnu konferenciju na kojoj će učešće uzeti veliki broj stučnjaka iz zemlje i inostranstva.

Bonus video: