Uliću je Vlada dala kredit za vinograd

Ulić je dozvolu za kredit od 42.000 eura od Vladinog Investiciono-razvojnog fonda dobio krajem februara 2011. godine, kako bi završio izgradnju vinskog centra. Australijski mediji su i prije toga pisali da je Ulić jedan od jačih kriminalaca
475 pregleda 54 komentar(a)
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2015. 06:22h

Vlada Crne Gore preko svog fonda kreditno je pomagala Podgoričanina Vasa Ulića (55), za koga australijanski mediji godinama tvrde da je šef jednog od najvećih svjetskih narkokartela.

Ulić je dozvolu za kredit od 42.000 eura od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) dobio krajem februara 2011. godine, kako bi završio izgradnju svog vinskog centra u podgoričkom naselju Kakaricka gora.

Taj kredit dobila je njegova kompanija Monte Shiraz.

Tada je, prema dokumentima u koja je imao uvid Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Ulić osim novca IRF-a dobio još 18.000 kredita od jedne crnogorske banke, koja je bila posrednik u tom kreditnom poslu.

Australijska medijska kompanija “News Corp” prije dva dana objavila je tekst o jednom od najvećih svjetskih kartela, na čijem je čelu, kako tvrde, Ulić.

On je to u razgovoru za “CIN-CG” negirao.

Tamošnji mediji pišu da se taj kartel bavi švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uveze oko šest tona droge.

Prema istim podacima, baze te svjetske kriminalne grupe su u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

To nije prvi put da se ime Vasa Ulića pominje u australijskim medijima.

U novembru 2009. godine medij “The West Australian” objavio je izvještaj sa suđenja Fabianu Quaidu i Dimitriosu Papadimitriou, kojima se sudilo da su u saizvršilaštvu sa Radem Ljubojom i Dejanom Medanom švercovali veliku količinu droge MDMA - vrste metamfetamina, ključnog sastojka ekstazija u periodu od jula 2007. do maja 2008. godine.

Prilikom hapšenja četverca, australijska policija je zaplijenila 44 kilograma metamfetamina (35,2 čistog MDMA - vrijednosti između 8.800.000 i 30.000.000 dolara u uličnoj prodaji u toj zemlji).

U novinarskom izvještaju navedeno je da je policija presrela i snimila 200 telefonskih razgovora te švercerske grupe. Razgovori su vođeni na srpskom jeziku, tako da su u sudnici slušali prevod na engleskom.

“Rečeno je da je 'peti čovjek' - Vaso Ulić iz Crne Gore, koordinator uvoza te droge”, piše u tadašnjem tekstu “The West Australiana”.

Suđenje grupi od četvoro uhapšenih završeno je osuđujućom presudom. To se može vidjeti na sajtu Australijskog saveznog tužilaštva - Fabian Quaid osuđen je na 17 godina zatvora, Ljuboja 25, Papadimitriou 17, Medan 14, ali mu je kazna kasnije smanjena na 12 godina.

Medij “The West Australian” u julu 2010. godine na osnovu svojih policijskih izvora objavio da su dva trgovca drogom Ilija Subotić i Vladan Miketić povezani sa narkokartelom Ulića i da su bili njegovi vojnici - pješadija.

Subotić i Miketić, navodi taj medij, u novembru 2005. godine pobjegli su iz australijskog zatvora “Karnet”.

To bjekstvo, piše, uticalo je da se zatvori u narednom periodu bolje obezbijede.

Tužilaštvo neće da govori u dosijeu Vasa Ulića

Australijski mediji navode da je potvrđeno da crnogorsko tužilaštvo ima debeo dosije o Uliću i drugim ličnostima u zemlji, kao dio međunarodnog naloga za hapšenje kako bi se razbio narkokartel.

"Međutim, tužioci razmatraju te informacije već gotovo godinu, uprkos tome što su pod pritiskom drugih evropskih država koje Crna Gora želi da impresionira na putu ka EU. Iako ne postoji sporazum o izručenju sa Crnom Gorom, i crnogorska i srpska policija aktivno rade sa australijskim kolegama kako bi utvrdili da li je u sklopu ovog globalnog kriminala počinjeno neko krivično djelo na lokalnom nivou, kako bi nalozi za hapšenje mogli biti sprovedeni, a te osobe optužene ovdje", navodi ”News corp”.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom tužilaštvu, juče nijesu htjeli ni da potvrde, ali ni da negiraju informaciju da se bave Ulićem.

"O tome vam ništa ne možemo reći. Shvatite", kazao je sagovornik "Vijesti" iz tužilaštva.

U Podgorici dvije kompanije i 44.916 kvadrata zemlje

Vaso Ulić u Podgorici ima dvije firme – “Monte Shiraz” i “Meldeep Pty Limited”.

Ulić je 2. juna 2003. godine osnovao “Meldeep Pty Limited”, na adresi Nemanjina obala, Hotel Crna Gora, odnosno adresa na kojoj se sada gradi velelepni hotel “Hilton”.

Djelatnost te aktivne firme bili su hoteli i moteli sa restoranom. U maju 2010. godine australijski medij “The West Australian” pisao je, između ostalog, o Ulićevoj kompaniji “Meldeep Pty Ltd”, koja se u toj zemlji bavi nekretninama, a sa čijim zaposlenim se sastajao Fabian Quaid, koji je osuđen zbog trgovine drogom. Taj medij piše da se Quaid još 2003. u Rimu sastao sa Ulićem.

Firma “Monte Shiraz”, koja se bavi proizvodnjom vina i grožđa, osnovana je sredinom aprila 2010. godine. Prema katastarskim podacima iz avgusta prošle godine, u koje je CIN-CG imao uvid, Ulić u podgoričkom naselju Kakaricka gora posjeduje 44.916 metara kvadratnih nepokretne imovine.

Kuće na Kakarickoj gori su izgrađene bez dozvole

Prema najnovijim katastarskim podacima na imovini Ulića – dvije kuće od 473 i 249 kvadrata na Kakarickoj gori, upisan je teret “bez građevinske dozvole”. U tom dijelu Podgorice veliki broj kuća nema građevinsku dozvolu.

Na najnovijem spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) nalazi se i Ulićeva firma “Meldeep Pty Limited”. Ta firma 31. maja imala je poreski dug od 15 eura, a njen račun je u blokadi oko šest godina - 2.241 dan.

Bonus video: