Crnogorski sportisti vjeruju u medalje

Osim Crne Gore, na ovom takmičenju nastupiće još domaćin Island, Malta, Kipar, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Luksemburg i Andora
114 pregleda 3 komentar(a)
Danka Kovinić i odbojkašice Crne Gore, Foto: Instagram
Danka Kovinić i odbojkašice Crne Gore, Foto: Instagram
Ažurirano: 01.06.2015. 21:27h

Ceremonijom svečanog otvaranja u mjestu Laugardalur, koji se nalazi istočno od centra Rejkjavika, zvaničnu su počele 16. Igre malih zemalja Evrope.

Osim Crne Gore, na ovom takmičenju nastupiće još domaćin Island, Malta, Kipar, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Luksemburg i Andora.

Prve igre ovog tipa održane su 1985. godine u San Marinu, a na njima mogu da učestvuju zemlje koje imaju manje od milion stavonovnika, a koje imaju članstvo u Međunarodnom olimpijsko komitetu.

Najviše uspjeha do sada imali su sportisti sa Kipra, koji su osvojili 1.084 medalje, a prate ih Islanđani (1.029) i Luksemburžani (928).

Ovo je treći put da Crna Gora šalje svoje sportiste. Prvi put je to bilo 2011. u Lihtenštajnu i dvije godine kasnije u Luksemburgu. Naši sportisti su osvojili 19 medalja na ta dva nastupa - 13 zlatnih, dvije srebrne i četiri bronzane.

Crnu Goru će predstavljati 43 sportista, u dva kolektivna i pet pojedinačnih sportova.

U kolektivnim sportovima takmičiće se košarkaši i odbojkašice, a u pojedinačnim Crna Gora će imati predstavnike u atletici, džudou, plivanju, stonom tenisu i tenisu.

U atletici boje države braniće Darko Pešić, Luka Rakić, Tomaš Đurović, Slađana Perunović, Marija Vuković, Ljiljana Matović i Kristina Dubak.

Nikola Gušić, Srđan Mrvaljević, Marko Radulović, Tanja Božović i Anđela Džaković će se nadmetati u džudou, a Irfan Čekić, Luka Bakić, Neda Milačić-Bogdanović i Sonja Janković u stonom tenisu.

Ksenija Milutinović će nas predstavljati u plivanju, a Danka Kovinić i Ljubomir Čelebić u tenisu.

Prvog dana takmičenja, na ispitu će biti košarkaši i odbojkašice.

Ekipa Bogdana Tanjevića će od 17 sati po lokalnom vremenu igrati sa Luksemburgom, dok će rival izabranicama Vladimira Milačića biti San Marino (18).

Bonus video: