Počinje Underhill fest: Velika moć dokumentarca

Vuk Perović je istakao da će festival ugostiti i imena kao što je britanski režiser Džošua Openhajmer
127 pregleda 0 komentar(a)
Underhill, Foto: Underhill.me
Underhill, Foto: Underhill.me
Ažurirano: 01.06.2015. 20:00h

U okviru VI Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma “UnderhillFesta” na displeju koji je postavljen na Trgu Republike u utorak veče će biti prikazan film Nebojše Slijepčevića “Gangster te voli”, koji je pobijedio na prošlogodišnjem festivalu.

Umjetnički direktor festivala Vuk Perović kazao je da ćemo na ovogodišnjem festivalu vidjeti mnogo dobrih filmskih ostvarenja, a učestvovaće i dva filma crnogorskih režisera.

“Poznati crnogorski režiser dokumentarnog filma Radislav Stanišić predstaviće se filmom 'Visoki hrastovi, dok će biti prikazan i film mladih reditelja Relje Erakovića i Dragana Markovića 'Beskraj'”, kazao je Perović.

On je naveo da će na festivalu debitovati indijska režiserka Farida Pača sa filmom “Moje ime je so”, a četiri kratka filma predstaviće i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Perović je istakao da će festival ugostiti i poznata imena međunarodnog filma, kao što je britanski režiser Džošua Openhajmer, čijim će filmom “Pogled tišine” festival biti zatvoren.

Direktorica festivala Anđelka Nenezić kazala je da su novine ovogodišnjeg “UnderhillFesta” dokumentarne hronike, koje je radila Hanja Marović i da se ponovo vraćaju u baštu “SolIISol”, gdje su održana prva dva festivala.

“Ove godine će se ovdje u bašti održavati 'Dokumentarna kuhinja', gdje će se i kuvati za goste festivala, od 18 do 20 časova, a naši gosti će pričati o određenim temama iz filma i života”, kazala je Nenezić. Istakla je da će ulaznice koštati dva eura za jednu noć, dok će moći da se kupi paket ulaznica za 7 eura.

Svečano otvaranje šestog “UnderhillFesta” biće održano u četvrtak u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), u 20 časova, prikazivanjem dokumentarca o Arsenu Dediću “Moj zanat”, u režiji Mladena Matičevića.

Festival će trajati od 3. do 12. juna, a od petka svi filmovi moći će da se gledaju u bašti kafića “Soul II Soul”.

Dokumentarna fotografija u Umjetničkom paviljonu

U okviru festivala će se sjutra, u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore, organizovati izložba dokumentarne fotografije u Umjetničkom paviljonu u 20 časova.

Selektor fotografija Lazar Pejović, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju kazao je da se izložba održava u cilju promovisanja crnogorskih umjetnika iz ove oblasti.

“Ovo je prva izložba dokumentarne fotogrfaije u Crnoj Gori. Izabrano je sve što se može kvalifikovati u razne žanrove dokumentarne fotografije, kako bi se kao takvi predstavili”, kazao je Pejović.

Bonus video: