Prijava protiv gradonačelnika CT: Tužilac naložio saslušanja

Stanković je u novembru u policiji optužio gradonačelnika za zloupotrebu položaja
36 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 01.06.2015. 13:53h

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je saslušanja u predmetu po krivičnoj prijavi protiv gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića i “njegovih saradnika”.

Po nalogu zamjenika osnovnog državnog tužioca u tom gradu 15. maja u policiji je saslušan CetinjaninMilorad Stanković, koji je protiv gradonačelnika podnio krivičnu prijavu u novembru prošle godine.

Stanković je u novembru u policiji optužio gradonačelnika za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno poslovanje.

“Dana 31. oktobra 2014. godine na zvaničnom sajtu Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI) objavljen je izvještaj o reviziji završnog računa budžeta Prijstonice za 2013. godinu.

U tom izvještaju navedeno je da je DRI utvrdila da je Prijestonica u završnom računu utvrdila suficit od 1.802.000 eura, a revizijom je utvrđen deficit od cirka 920.000 eura”, saopštio je policiji Stanković.

Dodao je da su braneći se od te činjenice iz kabineta gradonačelnika saopštili da je riječ o različitoj metodologiji obračuna.

“Što je smiješno i o čemu ne može biti govora, već je riječ o lažnom bilansu, o teškoj zloupotrebi položaja i nesavjesnom poslovanju o čemu će se eventualno izjasniti tužilaštvo”, rekao je Stanković u krivičnoj prijavi.

U prijavi iz novembra protiv Bogdanovića i njegovih saradnika navodi se da su u izvještaju navedene brojne nezakonitosti i nepravilnosti, koje ubjedljivo govore o netransparentnom i nezakonitom trošenju sredtsva u većem obimu.

“Kao čovjek koji je sa lokalnom vlašću u problemu oko cetinjske pijace posebno skrećem pažnju na nalaze revizije u vezi kapitalnih izdataka budžeta Prijestonice.

Tamo se navodi da Prijestonica nije obezbijedila nadzor na izvođenjem radova na rekonstrukciji Cetinjske pijace, rekonstrukciji krova Ruskog poslanstva i projektu ’Beautiful”, istakao je Stanković u prijavi. Dodao je da ne postoji izvještaj o stepenu dovršenosti radova nad tim projektima.

Podnio prijave i protiv načelnika policije i vlasnika “Bombetona”

Stanković je u novembru podnio prijave i protiv suvlasnika firme “Bombeton” Nebojše Vujovića i načelnika cetinjske policije Mihaila Šaranovića.

“Ako nije obezbijeđen nadzor za izvođenje radova, radovi na pijaci nijesu mogli otpočeti. Kako su radovi otpočeti na silu uz asistenciju policije po naredbi načelnika Šaranovića, iz tog razloga protiv njega podnosim krivičnu prijavu jer to nije smio uraditi. Takođe podnosim krivičnu prijavu i protiv Vujovića, koji je izvođač radova, kako na rekonstrukciji pijace, tako i na ostalim pomenutim projektima, čija je ukupna vrijednost između 1.300.000 i 1.500.000 eura”, rekao je Stanković u prijavi.

Članovi porodice Stanković uhapšeni su, tokom svečanog otvaranja gradske tržnice i pijace na Cetinju 13. novembra prošle godine. Stankovići tvrde da im je uzurpirana imovina na prostoru gdje se nalazi pijaca, te da je nezakonito upisana na Prijestonicu, pa su htjeli zbog toga mirno da protestuju na dan otvaranja tržnice, uz pomoć megafona, farbe, transparenata koje su nosili u torbi.

Bonus video: