DANAS KREĆE RESTAURACIJA

Budva konačno počinje da se vraća Budvi

Bazilika i sam mozaik su iz 6. vijeka n.e, i riječ je o najstarijem sakralnom objektu
84 pregleda 4 komentar(a)
Mozaik Budva, Foto: Vuk Lajović
Mozaik Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2019. 16:34h

Nakon uspješne konzervacije antičkog,  Javna ustanova  Muzeji i galerije Budve danas kreće u još zahtjevniji projekat - konzervaciju ranohrišćanskog mozaika, koji je pune tri i po decenije bio sakriven od očiju javnosti. 

U dosta lošem stanju, mozaik, koji je otkriven  davne 1982. tokom obnove Staroga grada  od zemljotresa u okviru kompleksa bazilike, biće restauriran u narednih devet mjeseci. U budvanskoj ustanovi kulture  očekuju da će ovaj projekat, vrijedan oko 150 hiljada eura biti okončan u roku.

Generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Lidija Ljesar pohvalila je napore Opštine  i JU “Muzeji i galerije”, na naporima koje ulažu. 

“Počinju  radovi na mozaiku, koji je otkriven na mjestu  ranohrišćanske bazilike. Počinjemo sa mozaikom, ali ono što je značajnije u ovom procesu u odnosu na antički mozaik, koji nećemo biti u prilici  da vratimo na mjesto gdje je pronađen, jeste da će  ranohrišćnski  biti vraćen gdje pripada. Taj  konzervatorski projekat na bazilici, je vjerovatno, početak vraćanja Budve Budvi“, kazala je Ljesar.

 Prema njenim riječima, bazilika i sam mozaik su iz 6. vijeka naše ere, i  riječ je o najstarijem sakralnom objektu.

„Konzervatorskim projektom  biće obuhvaćeni i piloni i antičke terme , ali ono što je najznačajnije za hrišćansku Budvu, jesu konzervatorsko - restauratorski radovi na ranohrišćanskoj bazilici. Nakon ovih radova, nadam se ćemo  uraditi i arheološka istraživanja, koja od 80-ih nijesu do kraja sprovedena. Nakon svega očekujemo da će ovaj trg i bazilika biti centar ne samo Budve nego i centralno mjesto Crne Gore i šire, specifičnog načina prezentacije kulturne baštine, ali na principima održivog“, najavila je Ljesar.

 „Tek za  tri mjeseca   bićemo u prilici da vidimo kako mozaik izgleda u originalu. U toku skidanja  bio je izložen atmosferskoj vlazi, nije čišćen, nije obrađivan. Na tom mjestu su postojale dvije ili tri palme, čije je korijenje drastično poremetilo i uništilo kockice  mozaika. Sve su to velike otežavajuće okolnosti, koje će biti ozbiljan problem prilikom konzervacije“, kazala je direktorka JU “Muzeji i galerije” Biljana Brajović.