Sindikat vraća novac policajcima

Da će se novac iz stambenog fonda vraćati policajcima koji su otišli u penziju, saopštio predsjednik Sindikata UP Šuškavčević
50 pregleda 5 komentar(a)
Mladen Šuškavčević, Foto: Arhiva Vijesti
Mladen Šuškavčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2015. 19:52h

Sindikat Uprave policije donio je odluku da policajcima koji su na lični zahtjev otišli u penziju “vrati” novac koji su godinama ulagali u stambeni fond.

To je juče “Vijestima” kazao predsjednik Sindikata UP Mladen Šuškavčević, pojašnjavajući da je takav zaključak jednoglasno usvojen na sjednici Glavnog odbora održanoj 25. maja.

“Da se službenicima koji nijesu dobijali novčana sredstava od ovog Sindikata za rješavanje stambenog pitanja, a koji su pravo odlaska u penziju ostvarili članom 109b Zakona o izmjenama i dopunama

Zakona o unutrašnjim poslovima od 13. januara 2015. obezbijedi novčana pomoć u visini uloženih sredstava u stambeni fond za vrijeme članstva u ovom Sindikatu”, kazao je Šuškavčević.

Pojasnio je da će se računati novac koji su uplatili od 6. novembra 2006. kada je Sindikat UP zvanično registrovan.

“Plan isplate pomenutih sredstava će se definisati u zavisnosti od finansijske mogućnosti Sindikata”, poručio je on. Više od 300 crnogorskih policajaca dobilo je otpremnine od nepunih 600 eura, zbog čega su prije dava dana najavili da će štrajkovati ispred Vlade i tražiti od nadležnih da ispitaju jesu li dovedeni u pravnu zabludu.

Šuškavčević tvrdi da se Sindikat UP zbog toga više puta obraćao nadležnima, ali da su ostali bez odgovora. Dodao je da su u obraćanjima ukazali da je i za policajce koji odlaze u penziju potrebno primijeniti Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, koji važio do 31. decembra.

“Nažalost, od naših upućenih dopisa, do danas, nismo dobili povratnu informaciju vezano za traženo”, kazao je Šuškavčević.

On ističe da su na sjednicama konstatovali da su mogućnosti za odobravanje odlaska u penziju veoma ograničene i brojčano definisane, i da zakonskim odredbama nije predviđema isplata posebne otpremnine.

“Samo tri minimalne neto zarade, shodno Opštem kolektivnom ugovoru, što ne prelazi iznos od 600 eura kao što je to slučaj sa kolegama u ANB-u, kojima se otpremnine kreću od 8.000 do 17.000 eura.

Smatramo da se navedeni obračun otpremnine, koji službenici dobijaju prilikom odlaska u penziju, veoma negativno odražava na i ovako loše materijalno-finansijsko stanje policijskih službenika i njihovih porodica”, kazao je Šuškavčević. Predsjednik Sindikata UP rekao je da bi trebalo preduzeti “određene korake” kako bi se policajcima koji odlaze u mirovinu obezbijedila veća otpremnima.

“Kao što je to bio slučaj prije nove godine, kada su službenici išli u penziju shodno javnom pozivu i dobijali otpremnine u iznosu od 5.000 do 11.000 eura”, rekao je on. Šuškavčević ističe da se rad policijskih službenika bazira na zaštiti ustavnog poretka i zaštiti Ustavom zagarantovanih prava građana, a da je njihov normalan rad ugrožen dijelom zakonskih propisa i ukidanjem dijela ovlašćenja.

“Posebnu težinu ima ukidanje ili nepoštovanje zakonskih propisa gdje je ugrožena sigurnost u obavljanju veoma odgovornih poslova. Zbog svega navedenog, urađen je Predlog posebnog kolektivnog ugovora iz oblasti rada policije sa kojim ćemo pokušati da omogućimo što bolje uslove za rad”, kazao je on.

Bonus video: