U junu ponovo o tužbi Đukanovićeve protiv "Vijesti"

U tužbi bila sporna fotografija Đukanovićeve uz naslov
2 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2015. 19:35h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Miodrag Pešić zakazao je za 25. jun suđenje po tužbi advokatice Ane Đukanović, sestre premijera Mila Đukanovića, koja od “Vijesti” traži 100.000 eura odštete, zbog tekstova o navodnoj korupciji u “Telekomu”.

Viši sud u Podgorici nedavno je ukinuo prvostepenu presudu sudije Pešića, kojom je "Vijestima” naloženo da plate 5.000 eura odštete Đukanovićevoj.

Viši sud je vratio predmet sudiji Pešiću na ponovno odlučivanje, smatrajući da je prvostepena presuda nejasna, a činjenično stanje nepotpuno i pogrešno utvrđeno.

U obrazloženju odluke Višeg suda, navodi se da prvostepeni sud nije utvrdio da li su novinari “Vijesti” imali legitimni razlog da vjeruju da se radi upravo o Đukanovićevoj, bez obzira što se u tužbi Američke komisije ne pominje njeno ime.

Dodaje se da je, iz spornog članka, jasno da se radi o navodima tužbe američke Komisije, koje tek treba dokazati, a da se, iz podnaslova vidi da su “Vijesti" kontaktirale Đukanovićevu, koja je negirala navode te tužbe, “pa je čitalac svakako mogao sumnjati u istinitost pomenutog naslova”.

Sudija Pešić je, prije skoro dvije godine, odlučio da su "Vijesti" povrijedile čast i ugled premijerove sestre tekstom "I sestra najvišeg zvaničnika Vlade primila mito", u kome su "Vijesti" prenijele informaciju o tužbi koju je pred američkim sudom pokrenula tamošnja Komisija za hartije od vrijednosti. U tužbi piše da je "Mađar telekom", pri kupovini Telekoma Crne Gore, podmitio više crnogorskih zvaničnika sa najmanje 7,35 miliona eura, kao i "advokaticu, sestru najvišeg Vladinog funkcionera”. Iako se ime advokatice ne pominje u tužbi američke Komisije protiv trojice bivših menadžera Mađar telekoma, iz sudskih dokumenata u koje su “Vijesti” imale uvid, vidi se da su američke vlasti optužile Anu Đukanović da je navodno uzela dio ili sav iznos od 580.000 eura mita za račun svog brata, tadašnjeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Oboje su više puta negirali da su to uradili.

Sudiji Pešiću je, kao i advokatici u tužbi, bila sporna fotografija, koja uz naslov u "Vijestima", kako je zaključio sudija, ne ostavlja sumnju da je advokatica korumpirana.

Đukanovićeva je, odvojenim tužbama, tužila izdavače "Vijesti", “Dana” i “Monitora”, zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom "Telekom" i tražila odštetu od po 100.000 eura.

Bonus video: