REZULTATI STUDIJE

Gojaznost opasnija od pušenja: Višak kilograma uzrokuje rak

Istraživanje u vezi sa povezanošću raka i gojaznosti trajalo je tri godine, a stručnjaci su utvrdili da je gojaznost najčešći uzročnik malignih oboljenja koja se obično javljaju kod osoba u šezdesetim godinama
72 pregleda 0 komentar(a)
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.05.2015. 07:51h

Iako trenutno od raka najviše obolijevaju pušači, gojaznost će uskoro postati opasnija od pušenja – rak čiji je nastanak prouzrokovan viškom kilograma u Velikoj Britaniji godišnje odnese 32.000 života.

Vježbanje i zdrava ishrana bi za takve bolesnike trebalo da budu standardna terapija, kao i hemoterapija ili operativni zahvati, navode lekari.

Rezultati astraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje je zastupljen najveći broj smrtnih slučajeva usljed raka prouzrokovanog gojaznošču, ukazuju na to da gojazni ljudi imaju više šansi da dobiju neko maligno oboljenje, ali i da od njega umru.

Medicinski stručnjaci svakodnevno upozoravaju na porast gojaznosti u svijetu, a posebno kod djece, koja osim raka u kasnijem životnom dobu može da prouzrokuje i bolesti srca.

Istraživanje u vezi sa povezanošću raka i gojaznosti trajalo je tri godine, a stručnjaci su utvrdili da je gojaznost najčešći uzročnik malignih oboljenja koja se obično javljaju kod osoba u šezdesetim godinama, prenosi klix.ba.