Kuljača: Progovoriću ako mi ne pucaju u noge

"Znam gdje je optužnica pisana i znam koji su je visoki funkcioneri pisali i pomagali. Znam sve i trpim, rekao je Kuljača “Vijestima”..
92 pregleda 83 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2015. 06:39h

Bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača, kazao je “Vijestima” da zna koji su visoki funkcioneri pisali optužnicu u aferi “Zavala”, rekavši da će progovoriti o tome ako mu ne budu pucali u noge.

“Progovoriću ako mi ne pucaju u noge. Znam gdje je optužnica pisana i znam koji su je visoki funkcioneri pisali i pomagali. Znam sve i trpim. Očekujem već četiri godine da pravda izađe i pobijedi. Ovo je politički proces, to je svima jasno”, kazao je on.

Kuljača nije želio novinaru “Vijesti” da kaže ko su ti funkcioneri, ali je juče na suđenju najavio da će to uskoro učiniti.

On je sutkinji Suzani Mugoši obećao da će ispričati sve što zna i da ga niko neće i ne može u tome utišati, jer ga na to obavezuju, kako je rekao, 27 godina časnog rada za državu.

Suđenje je juče odloženo na neodređeno, nakon što je njegov branilac, advokat Zoran Piperović, tražio izuzeće sutkinje, rekavši da sumnja u njenu pristrasnost.

On je to učinio nakon što je Mugoša odbila sve nove dokazne predloge odbrane, uključujući i zahtjev da se uradi novo finansijsko vještačenje kojim bi se utvrdili svi troškovi koje je “Zavala invest” imala na izgradnji fabrike za preradu morske vode.

Sutkinja je kazala da ne sudi ni po čijem zahtjevu.

“Ja sam sudija koja sudi samo svojom glavom, a ne po bilo čijem zahtjevu. I ne sudim zato što to neko traži”.

Mugoša je obrazložila da su u tom predmetu sve činjenice dovoljno rasvijetljene.

Apelacioni sud je ukinuo presudu kojom, između ostalog, Kuljača i Dragan Marović osuđen na pet, odnosno četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

U optužnici piše da su oni, ali i članovi komisije koja je procjenjivala vrijednost radova na fabrici vode na Zavali, za račun privatne kompanije oštetili opštinski budžet za oko 800.000 eura.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Njihovi branioci tražili su novo vještačenje, jer tvrde da vještak u troškove nije uračunao izgradnju saobraćajnice od magistrale do fabrike vode.

Da je to urađeno, tvrde, ne bi se reflektovala navodna šteta za Opštinu.

Nakon bruke u sud stigao i cirkus...

Piperović je novinarima kazao da je predmet “Zavala” - čista politika, a ne krivični predmet.

"Ovo se radi da bi se kvota od četiri predmeta, među kojima je i Zavala, moraju završiti. Smatram da je ovo cirkus. Ako misle da ovako riješe predmet visoke korupcije, onda oni nijesu normalni. Ovo je neodgovorno i sa aspekta države i sa aspekta pravosuđa. Ovo neko gura... Apelacioni sud je prosto nacrtao oslobađajuću presudu, samo je trebalo da se postupi po ukidnom rješenju, ali je Viši sud prešao preko toga", kazao je Piperović.

Bonus video: