Kotor postao bogatiji za Dom umjetnika

“To može da postane prelijepa zamjena kotorskom Starom gradu – fabrika koja osniva novu kulturu", kazao je Geljman
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2015. 20:13h

U bivšoj zgradi Jugooceanije u Kotoru otvoren je Dom umjetnika, čime je Dukley European Art Community od 28. maja i zvanično dobio svoju art-rezidenciju.

''Danas razgovaramo o budućnosti. Čini se da je došla zlatna epoha Crne Gore, i mi želimo da joj damo doprinos '', rekao je jedan od osnivača Dukley European Art Community, Marat Geljman, prilikom otvaranja

Art-rezidencija Dukley je internacionalni centar u kojem će dio radionica biti na raspolaganju crnogorskim umjetnicima, a dio umjetnicima iz raznih djelova svijeta.

On je objasnio da će u Domu umjetnika biti 40 radionica u kojima će umjetnici stvarati, a jednom nedjeljno svako ko želi moći će da dođe, da gleda kako oni rade i da postavlja pitanja i druži se sa umejtnicima. Svi zainteresovani će moći da prisustvuju probama pozorišnog ili vokalnog ansambla, a prema riječima Geljmana tu će stvarati i primjenjenu umjetnost kroz izradu suvenira, odjeće i ostalih predmeta koje će stvaraoci izrađivati u saradnji sa umejtnicima.

“To može da postane prelijepa zamjena kotorskom Starom gradu – fabrika koja osniva novu kulturu. Običan čovjek se često susrijeće sa umjetnošću kao gotovim proizvodom: dolazi u muzej, vidi sliku, dolazi na koncert ili gleda predstavu. Ovdje, u Domu umjetnika, mi želimo da otkrijemo kulturološke mehanizme, princip po kojem oni rade. Svaki čovjek može da posmatra način na koji kultura funkcioniše”, zaključio je Geljman

Ceremonija otvaranja je otpočela vokalnim nastupom učenice solo pjevanja, Natalije Knjažinske. U zgradi budućeg teatra je organizovana izložba radova rezidenata art-komune, te izložba radova rezidenta Dukley-a, Dmitrija Cvetkovog, a upriličen je i obilazak radionica ostalih umjetnika. Nakon izložbe goste je u bašti zabavljao već poznati One Man Band sa Festivala uličnog teatra “Open Sky Montenegro”.

Galerija

Bonus video: