Dijelili i uzimali stotine hiljada eura mimo propisa

Vještak je rekao da nije "sklapao mozaik", već da je radio odgovorno i na osnovu činjenica
56 pregleda 10 komentar(a)
prva banka, Foto: Boris Pejović
prva banka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2015. 16:22h

Vještak ekonomsko finansijske struke Hamid Šabović, saopštio je juče da je Prva banka isplatila Vidu Rađenoviću 400.000 eura u kešu, ali bez ijednog pratećeg papira i dokumenta.

Ta isplata obavljena je nakon što su Arapi Rađenoviću uplatili dio novca, odnosno dva miliona eura za kupovinu zemlje na Košljunu, koju je ovaj prije toga uzeo na navodno namještenoj licitaciji.

"U banci za sve drugo postoje papiri, osim za ovih 400.000 eura. Ovaj novac nije isplaćen u redovnom postupku. Za ovu transakciju nema transparentne dokumentacije, ali na bazi naloga za prenos, koji nose oznaku centrale, temeljim da je novac isplaćen u Podgorici", kazao je Šabović u nastavku suđenja u predmetu "Košljun".

On je rekao da je to učinjeno 27. novembra 2007. godine, ponavljajući da ta gotovinska isplata nije registrovana u banci.

"Pa sam nastavio dalje da tragam... Iako mi je od Prve banke dostavljen podatak da je 400.000 eura isplaćeno u martu 2008. godine, to nisam prihvatio, već sam zaključio... da je 27. 11. 2007. novac isplaćen Vidu Rađenoviću. Od 27. do 30. novembra isplaćeni su iznosi od 142.661 i 190.588 eura. Tog 27. novembra dogodila se neuobičajena turbulencija, jer saldo nije nula. Tražio sam naloge o isplati, ali ih nijesam mogao dobiti, jer u Prvoj banci nisu mogli da nađu u koju svrhu je to isplaćeno. Nije postojao nalog ni da se podnosi zahtjev za prenos, niti da je podignuto 400.000 eura. Samo ima elektronski nalog da je bila isplata za SP Luna, a drugih dokaza nema. Nijesam došao do direktnog naloga da je primalac novca SP Luna i da je to isplaćeno od Prve banke, nema naloga za gotovinu sa pečatom i potpisom", rekao je Šabović.

Šabović je kazao da je Opština Budva sklopila ugovor o oročenom depozitu, ali da nema dokaz da se radi o namjenskom depozitu.

"U dokumentaciji nisam našao dokaz da se Opština obraćala sa zahtjevom Prvoj banci da joj se vrati depozit. Na bazi dokumentacije, nisam mogao da utvrdim kako je to banka vratila oročeni depozit, a radi se o tri tranše u decembru 2007", kazao je vještak.

On je istakao da na bazi raspoložive dokumentacije nije mogao da utvrdi kako je banka mogla da zna da treba da vrati novac Opštini.

Šabović je objasnio da Prva banka nije mogla da prihvati uplatu dva miliona od kompanije „Pionir investment“ na devizni račun SP Lune, jer su obje firme bile domaće.

"Na devizni račun uplaćuju se prilivi isključivo iz inostranstva. Nisam ispitivao porijeklo tog novca, niti odakle je došao. Po pravilu Prva banka nije mogla da prihvati ovu uplatu od dva miliona eura. Ne mogu se izjasniti koji je bio motiv da banka ovako postupi", pojasnio je Šabović.

Advokat Vladan Bojić, ocijenio je da je vještak sklopio mozaik bez dokaza, jer ništa ne potvrđuje da je tih 400.000 otišlo kompaniji SP Luna u kojoj je Vido Rađenović bio direktor.

Vještak je odgovorio da je nalaz uradio na osnovu činjenica.

"Mogu sa sigurnošću da tvrdim da je isplaćeno 400.000 eura u gotovini. Iako je referent naveo da je isplata izvršena po nalogu Jelice Petričević, od toga sam odstupio, jer se radi o razmjeni novca, koja je legalan posao, i ne odnosi se na isplatu 400.000 eura Vidu Rađenoviću", kazao je Šabović.

On je bio kategoričan da je novac isplaćen u centrali banke u Podgorici.

Petričevič je prigovrila vještaku, rekavši da je novac isplaćen u martu 2008. u filijali Prve banke u Budvi, ali da je to neko proknjižio u Podgorici.

Naplatili se bez znanja "SP Lune"

Vještak je rekao da je Prva banka samoinicijativno naplatila kredit od firme “SP Luna”, nakon što je kompanija "Pionir investment" u ime Muhameda Rašida uplatila dva miliona eura za zemlju na Košljunu.

"Banka je samoinicijativno naplatila kredit od SP Luna, na iznos od 1.485.000 eura, sa računa ove firme bez njenog zahtjeva. U spisima predmeta nijesam našao zahtjev SP Lune kojim se obraća Prvoj banci za prijevremenu naplatu kredita", kazao je Šabović.

On je kazao da je Vidu Rađenoviću nezakonito isplaćeno u gotovini i 115.000 eura.

Objasnio je da je obrađivač naloga u banci trebao da primijeti da preduzeće SP Luna prije tog posla nije imalo veće uplate i isplate novca i da taj slučaj prijavi kao sumnjivu transakciju.

"Službenik je morao ovo da signalizira kao sumnjivu uplatu i prijavi Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma", kazao je Šabović.

Bonus video: