Crnogorski izvođači i francuski impresionisti

84 pregleda 0 komentar(a)
FortePiano (novina)
FortePiano (novina)
Ažurirano: 29.05.2015. 15:50h

Rafiniran rani opusi francuske muzike XX vijeka, ali i “rani radovi” podgoričkih učenika kompozicije, predstavljeni su ljubiteljima impresionizma na Festivalu savremenog klavira FortePiano.

Prvi segment Fortepiano festivala bila je muzička bajka “Mladi kralj” za naratora i klavir, na tekst Oskara Vajlda i muziku učenika iz kompozitorske klase Milivoja Pićurića - Kenana Kojića, Olge Bredikhine, Veljka Vujovića, Dragane Bulatović, Jovane Jaramaz, Dimitrija Todorovića i Andree Bošković, od kojih su neki (Jaramaz, Kojić i Bredikhina) bili i sami izvodjači.

Uslijedio je koncert “Impresionisti i nova francuska škola”, gdje su instrumentalci klavirskog odsjeka, uz rad sa svojim profesorima klavira, ali i kroz saradnju sa pijanistkinjom i kompozitorkom Tatjanom Prelević, predstavili djela Kloda Debisija, Fransisa Pulanka i Erika Satija.

Debisijeve opuse svirali su učenici Simo Šišević, Matija Marković, Andrija Jovović i Jovana Jaramaz, Ravelovu sonatu Djina Perazić i Miljana Nikolić, a Pulankove kompozicije čuli smo od Kenana Kojića, Aleksandra Božovića i Ene Begović.

Ravelovu svitu iz 1908. godine “Ma mere L’Oye” odlično su svirali pijanisti Nikola Vučković i Davor Novak, nakon koje je uslijedilo “Šest antičkih epigrama”, Debisijeva i Pulankova Sonata iz 1918. godine, kojom su pijanistkinje Ana i Ida Muratagić posve šarmantno finalizirale ovaj festival savremenog klavira u Podgorici.

Bonus video: