Crna Gora sa 55 sportista u Bakuu

147 pregleda 2 komentar(a)
Mirzazadeh, Simonović, Popović, Foto: Savo Prelević
Mirzazadeh, Simonović, Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2015. 11:32h

Crnu Goru će na Evropskim igrama u Bakuu predstavljati 55 sportista u devet sportova, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK). Igre u Bakuu na programu su od 12. do 28. juna. Navodi se da će crnogorski sportisti nastupiti u jednom ekipnom i osam pojediničnih sportova. U ekipnom sportu nastupiće juniorska vaterpolo reprezentacija (13), a u pojedinačnim sportistima takmičiće se u atletici (30), džudou (4), boksu (2), plivanju (2), karateu (1), biciklizmu (1), streljaštvu (1) i tekvondou (1). Prethodno crnogorske sportiste očekuje nastup na Igrama malih zemalja Evrope, koje će od 2. do 6. juna biti održane u Rejkjaviku.

Crna Gora će na tom takmičenju nastupiti sa 43 sportista, u dva kolektivna i pet pojedinačnih sportova.

U kolektivnim sportovima takmičiće se košarkaši i odbojkašice, a u pojedinačnim nastupiće u atletici, džudou, plivanju, stonom tenisu i tenisu.

Predsjednik COK Dušan Simonović kazao je da će Crna Gora na oba takmičenja nastupiti u respektabilnom sastavu.

"Imaćemo šta da ponudimo Evropi na oba takmičenja. Nadam se da ćemo se sa Islanda vratiti sa puno odličja, a bilo bi prijatno da iz Bakua dođemo sa nekom od medalja. Siguran sam da će Evropske igre trajati, kao i da će i ostale evropske asocijacije koje neće učestvovati u Bakuu to uraditi već na narednim”, rekao je Simonović na konferenciji za novinare.

On je kazao da Evropske igre trebaju Evropi i crnogorskom sportu.

Simonović je naglasio da je uvjeren da će Azerbejdžan biti dobar domaćin i da će Igre biti odlično organizovane.

Šef diplomatske misije Azerbejdžana u Podgorici, Sejran Mirzazadeh kazao je da su Igre u Bakuu najvažniji sportski događaj ove godine.

“Potrudićemo se da opravdamo ukazano povjerenje Evropskog olimpijskog komiteta. Očekujemo dolazak preko 6.000 sportista, više od 3.000 članova zvaničnih delegacija, oko hiljadu i po sudija, doktora i ostalog zvaničnog osoblja, kao i oko hiljadu novinara”, kazao je Mirzazadeh.

On je kazao da će Igre u Bakuu biti kvalifikacione za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru u 11 sportova i da to daje još veću važnost takmičenju.

“Igre će nam poslužiti i da pokažemo kulturu i gostoprimstvo Azerbejdžana”, kazao je Mirzazadeh.

Šef misije COK u Bakuu, Andrija Popović, kazao je da je domaćin preduzeo sve mjere da Evropske igreu Bakuu budu oganizovane na visokom nivou.

“Očekujemo da će se crnogorska vaterpolo reprezentacija umiješati u borbu za medalju. To je selekcija igrača do 17 godina, u kojoj su i dva seniorska reprezentativca. Polažemo velike nade u njih. Vjerujemo da će naši sporti obradovati naciju i doći do medalje", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, sportisti će se u Bakuu takmičiti u 20 sportova, 16 olimpijskih i četiri neolimpijska sporta.

Saopšteno je da je COK, pod pokroviteljstvom azerbejdžanske kompanije koja posluje u Crnoj Gori, Azmomt investments pokrenuo konkurs Biramo najbolji sportski slogan, pod kojim će crnogorski sportisti nastupiti u Bakuu.

Bonus video: