Tuzi postaju opština uoči narednih izbora - ili je u pitanju trik DPS-a?

Mediji su objavili informaciju o novom ankesu sporazuma DPS-a i Force, kojim se najjača partija obavezala da Tuzi postanu samostalna opština. U DPS-u, međutim, kažu da takav sporazum ne postoji
76 pregleda 4 komentar(a)
Tuzi, Foto: YouTube
Tuzi, Foto: YouTube
Ažurirano: 28.05.2015. 17:20h

Skoro 20 godina staro obećanje DPS-a albanskim strankama u Crnoj Gori da će Tuzi dobiti samostalnu opštinu, moglo bi konačno da se ostvari u narednih godinu dana. DPS i FORCA navodno su spremile aneks koalicionog sporazuma koji treba da Tuzima donese samostalnost uoči narednih izbora. Iz albanskih partija ne žele ništa da komentarišu dok aneks ne bude potpisan, a iz DPS tvrde da neće biti aneksa, ali da bi Tuzi mogle dobiti opštinu.

U opoziciji jedni misle da se radi o samo još jednom predizbornom obećanju DPS- a, a neki i da je to učinjeno pod pritiskom lidera Albanije i Kosova.

Mediji su objavili informaciju o novom ankesu sporazuma DPS-a i Force, kojim se najjača partija obavezala da Tuzi postanu samostalna opština. U DPS-u, međutim, kažu da takav sporazum ne postoji.

"Nisam informisan o tome. Ono što mogu da kažem da je na tu temu DPS rekao sve onoga momenta kada smo na osnovu dogovora sa albanskim partijama uputili nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji Skupštini. Stojimo iza tog nacrta zakona koji je trenutno u parlamentu, a kada će biti razmatran, zavisi od toga da li će dobiti potrebnu većinu ili ne", rekao je TV Vijesti Tarzan Milošević, iz DPS-a.

I dok u DPS ne znaju ništa o novom sporazumu, albanski poslanici ne žele da komentarišu, kako ne bi, kako kažu, uticali na same detalje sporazuma. U opoziciji, kažu da nemaju ništa protiv takve ideje, ali da su sigurni da je I ovoga puta riječ o predizbornoj demagogiji.

"Što se tiče opštine Tuzi, za Pozitvnu Crnu Goru ona nije sporna, ali je sporno to što DPS svaki put, kad god to zatreba, to pitanje stavi na dnevni red, a sve u cilju predizbornih obećanja, koja do sada kao što znamo, kada su u pitanju dogovori sa albanskim partijama oko opštine Tuzi, nijesu ispoštovana”, kazala je Azra Jasavić, iz Pozitivne CG.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene kaže da se ni u Malesiji niko ne sjeća koliko su im puta to iz DPS-a obećali i koliko su ih puta prevarili.

"Mislim da se i ovog puta radi o jednoj predizbornoj prevari. PZP i DF su svojevremeno podržali tu inicijativu kolega iz albanski partija, a ako u Malesiji još jednom povjeruju u to, gori su od onih koji ih lažu", kazao je Pavlović.

Ima i onih koji vjeruju da će DPS ovoga puta održati obećanje, zato jer su ih na to primorali najviši zvaničnici Albanije i Kosova.

"Vjerujem da će ovog puta DPS zajedno sa svojim albanskim partijskim satelitima ići do kraja i da se ne radi o nekoj unutrašnjoj političkoj potrebi DPS, nego da je to mnogo širi kontekst, ako pogledamo dešavanja u regionu, posebno u Makedoniji, jasno je doći do zaključka zašto se ovaj pritisak sada pojavljuje i zbog čega DPS to pokušava amortizovati", smatra Milan Knežević iz DNP.

Vlada i dvije albanske stranke, Demokratski savez i Demokratska unija Albanaca, su prvi put 1997. godine postigli politički sporazum u kojem je stajalo da treba osnivati nove opštine. Taj sporazum nije ispoštovan, kao ni mnogi drugi, koji su potpisani 2003. godine, zatim 2007. pa 2012. godine.

Bonus video: