TRIBINA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Kolaković: Crna Gora ima privilegiju što igra Svjetsku ligu

1 komentar(a)
Ćaćić, Kolaković, Ćulafić, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ćaćić, Kolaković, Ćulafić, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 28.05.2015. 15:09h

Proslavljeni crnogorski odbojkaški trener Igor Kolaković, koji je kao selektor Srbije sedam uzastopnih godina (od 2007. do 2013.) učestvovao u Svjetskoj ligi, i osvojio dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010), za Svjetsku ligu kaže da je “najznačajnije takmičenje u odbojci, iako ga svi nazivaju komercijalnim”.

"To je najatraktivnije takmičenje, iz puno razloga. Svjetska liga, gdje god da se igra, ima veliku pažnju domaće javnosti. Dobro je što se pravi ova promocija, kako bi se i u Podgorici okupilo što više gledalaca, jer je to vrlo značajno, prije svega zbog nastavka igranja Crne Gore u Svjetskoj ligi, te podrške momcima koji će igrati u dresu reprezentacije Crne Gore", kazao je Kolaković na tribini pod nazivom “U susret Svjetskoj ligi”, koju je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici organizovalo Sportsko-rekreativno društvo studenata ekonomije i menadžmenta Ekomen, u saradnji sa Odbojkaškim savezom Crne Gore.

Odbojkaši Crne Gore ove godine debituju u Svjetskoj ligi, u trećoj diviziji, a rivali u grupi su Tunis, Portoriko i Turska. Prvi turnir je od 12. do 14. juna u Podgorici, drugi sedmicu kasnije u Turskoj.

"Reorganizacijom Svjetske lige, podjelom u tri divizije, data je šansa nekim reprezentacijama koje su mogle da sanjaju igranje u tom takmičenju. Mislim da je ogroman uspjeh što je Crna Gora zaslužila da učestvuje u Svjetskoj ligi ove godine. To je nemjerljiv rezultat, jer mnoge reprezentacije priželjkuju da se nađu na tako značajnom takmičenju, koje je komercijalno, ali ima i puno uslova koje, osim rezultata, treba ispuniti. Evropsko prvenstvo traje devet dana, posljednje Svjetsko prvenstvo u Poljskoj je trajalo 15, a Svjetska liga traje mjesec i po. To je takmičenje koje u tom periodu zaokupi pažnje čitave svjetske odbojkaške javnosti, naravno i dijela sportske uopšte. To je sjajno takmičenje, Crna Gora ima privilegiju da može da ga igra", dodao je Kolaković.

Bivši trener Budućnosti, danas na klupi francuskog Kana, naglasio je da Crna Gora, kao država sa 600 hiljada stanovnika, daje vrsne odbojkaše koji mogu da igraju ravnopravno sa tako velikim državama.

“Turska, Tunis i Portoriko ne djeluju atraktivno, ali imaju iskusne reprezentacije i redovni su učesnici velikih takmičenja, gdje prave iznenađenja. Puno igrača, naročito iz Portorika, igra u značajnim klubovima. Srećan sam što u mom gradu, konačno, dolazi Svjetska liga, kao što sam bio srećan kada je u Podgoricu stigla prva titula u bivšoj državi, kada je i reprezentacija Jugoslavije imala privilegiju da ovdje igra utakmice Svjetske lige, sad to i konačno igra i Crna Gora”.

Kolaković je istakao da crnogorskoj reprezentaciji nedostaje iskustva igranja na velikim takmičenjima, navodeći da rivali u grupi imaju veliko iskustvo.

"Crna Gora još ispituje svoju snagu, ali najbitnije je da se publika vrati u dvoranu i pomogne odbojkašima da naprave podvog. To bio bilo osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi na podgoričkom turniru i da to pokušaju da ponove i na sljedećem u Turskoj", kaza je Kolaković.

On je kazao da crnogorska reprezentacija ne treba da razmišlja samo o očuvanju mjesta u Svjetskoj ligi, već i da proba da izbori plasman na finalni turnir.

"Crna Gora nema široku bazu, ali ima potencijal i sedam-osam vrhunskih igrača, koji imaju iskustvo igranja u evropskim timovima, ali ne kao reprezentacija. Nedostaje iskustvo, koje je bogatije za prvo mjesto u Evropskoj ligi, ali je Svjetska liga drugačije takmičenje. To je novo iskušenje i iskustvo", kazao je Kolaković.

Kolaković je naglasio da bi uspješan nastup crnogorske reprezentaciije puno napravio na afirmaciji i popularizaciji odbojke u Crnoj Gori i otivisao djecu da se bave tim sportom.

Kolaković je ukazao na loše stanje u crnogorskoj klupskoj odbojci, navodeći da na pravi način kao klub funkcioniše samo Budvanska rivijera.

"Za svjetliju budućnost crnogorske odbojke, uz Budvansku rivijeru, neophodna je i jaka Budućnost", kazao je Kolaković.

Kapiten Vojin Ćaćić kazao je da su u reprezentaciji svjesni značaja osvajanja Evropske lige i tog rezultata.

"Prvi put svi igramo Svjetsku ligu. Ne znamo šta da očekujemo i kako će se sve odvijati. Ne možemo da uporedimo kvalitet protivnika sa nama, kakav će biti kvalitet utakmica i kako ćemo početi. Na nama je da dođemo najspremniji i da već od prve utakmice protiv Tunisa uz pomoć publike odigramo najbolje što možemo", rekao je Ćaćić.

Korektor Miloš Ćulafić kazao je da su rivali Crne Gore u grupi kvalitetne i iskusne reprezentacije.

"Nije zahvalno prognozirati rezultat i hoćemo li osvojiti prvo, drugo ili treće mjesto. Nadam se da ćemo, kao i u Evropskoj ligi, biti pravi kolektiv. Nadam se da ćemo prikazati dobru odbojku . Možemo da igramo sa svakim, nadam se dobrom rezultatu. Ne mogu da prognoziram, ali sam ubijeđen da se nećemo obrukati.

Vujević je odbojkaški Mesi

Odgovarajući na pitanje, Vojin Ćaćić je kazao da je njegov idol u mladosti bio Vladimir Grbić, dok je takođe bio fasciniran igrama Slobodana Bokana, danas njegovog trenera u reprezentaciji i Budvanskoj rivijeri.

"Mislio sam da si siguran", Ćaćiću je “dobacio” Kolaković, i izazvao smijeh u sali.

Miloš Ćulafić je dodao da je njegov idol bio Ivan Miljković, dok je Kolaković istakao da se, svakako, ne smije zaboraviti Goran-Kvisko Vujević, najbolji crnogorski odbojkaš svih vremena.

"Ako se neko može uporediti sa Mesijem, u odbojkaškom smislu, to je svakako on. Nažalost, tek je u poznim godinama igrao na najvećem mogućem klupskom nivou. Prije toga je igrao uglavnom u klubovima u kojima je bio nosioc čitavog projekta. Sa reprezentatijom je osvojio toliko medalja, postigao je najviše. I danas se prepričavaju njegovi potezi, koji su ga izdvajali i pretvorili u jednog umjetnika odbojkaške igre", rekao je Kolaković.