Bivši radnici Koka kole negiraju optužbe: Šifru su znale i koleginice

Prema optužnici, Smatlik je, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”, novac koji su druge firme uplaćivale, knjižila na račun Božovićevog preduzeća i njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi
191 pregleda 6 komentar(a)
Koka Kola, Skladište, Foto: Vesko Belojević
Koka Kola, Skladište, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.05.2015. 18:17h

Bivša radnica “Koka kole” Svetlana Smatlik i vlasnik nikšićkog preduzeća “Brod komerc” Miodrag Božović, juče su negirali da su zloupotrijebili službeni položaj i tako pribavili gotovo 130.000 eura.

Smatlik je optužena za produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, dok je Božović okrivljen za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Njih dvoje su juče, pred sutkinjom Nadom Rabrenović, u višesatnom davanju odbrane, objašnjavali da ne znaju ništa o manjku koji se pojavio u “Coca cola Hellenic Botlling Company” i da su povremeno komunicirali isključivo u svojstvu kupca, odnosno prodavca robe.

Smatlik je istakla da su šifru njenog računara, preko koga je obavljala sve knjigovodstvene poslove, znale njene kolege, ali i njena šefica Žana Kasalica, kao i da je njeno radno mjesto bilo pod stalnom kontrolom.

“Bila sam običan činovnik, iznad mene su bila dva, tri šefa i neko bi morao da primijeti da sam to uradila. Osim toga, interne revizije su se radile tri, četiri puta godišnje, bila je i međunarodna revizorska kuća i nije bilo nikakve zamjerke na posao koji sam ja obavljala”, kazala je Smatlik.

Ona nije željela da odgovara na pitanja tužiteljke Ane Kalezić i punomoćnika “Koka kole” advokata Miladina Adžića, navodeći da će odgovarati samo na pitanja branioca i suda.

Na pitanje sutkinje - zašto tužiocu u istrazi nije pričala o internim kontrolama, Smatlik je pojasnila da je njeno zdravstveno stanje tada bilo veoma loše, pa se nije mogla sjetiti svih detalja...

Suđenje se nastavlja 30. juna.

Prema optužnici, Smatlik je, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”, novac koji su druge firme uplaćivale, knjižila na račun Božovićevog preduzeća i njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi.

Za ova krivična djela predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, s tim da sud za produžena krivična djela može izreći i veću kaznu zatvora od propisane.

Morao sam platiti da bih uzeo robu

Božović je objašnjavao da je od “Koka kole” u spornom periodu uzimao robu kao avansni kupac, što znači da robu nije mogao da uzme, prije nego što je plati.

“Robu smo uzimali sa otpremnicom, a kasnije su dolazili računi poštom, nepotpisani. Mi smo imali naše knjigovodstvo, ali nismo previše provjeravali poslovanje s njima, jer da nijesam platio robu, ne bih je mogao uzeti. Obično bih pri kraju godine dobio od njih izvod, u kome nije bilo nikakvih dugovanja, ja bih to potpisao i vratio. Ja sam u međuvremenu otvorio stečaj u firmi, a “Koka kola” nije prijavila nikakva potraživanja”, istakao je Božović.

Bonus video: