U petak premijera predstave „Bilo jednom u maju“

„Imamo dobru scenografiju, kostime, muziku, dobar tekst, a prije svega ova predstava je glumačka priča od koje je ekipa napravila praznik glume“, kazao je Bulajić
216 pregleda 1 komentar(a)
Goran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Goran Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.05.2015. 10:01h

Premijera predstave Nikšićkog pozorišta „Bilo jednom u maju“, rađene po tekstu savremenog mađarskog dramskog pisca Žolta Požgaja, biće izvedena u petak veče u 20 časova. Dramatizaciju i režiju potpisuje Goran Bulajić, a brojnu glumačku ekipu predvodi Kristina Stevović. Pored nje igraju Gordana Mićunović, Miloš Pejović, Stevan Radusinović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Boban Čvorović i Nebojša Vulanović.

Prema riječima Zorana Bulajića, direktora Nikšićkog pozorišta, riječ je o tragikomičnoj priči u kojoj se osam cjelina oslanja na glavnu junakinju. Za muziku u predstavi, za koju je kostime uradila Jelena Đukanović, a scenografiju Anka Gardašević, pobrinuo se nikšićki bend „Autogeni trening“.

„Ova predstave će se promovisati ne samo u redovnoj produkciji, već više u festivalskoj. Prva repriza predstave, koja je urađena u rekordnom roku, je 11.juna. Premijera je kruna jedne od najuspješnijih pozorišnih sezona od osnivanja pozorišta“, kazao je Bulajić.

U sezoni 2014/15, prema riječima Bulajića, Nikšićko pozorište je realizovalo 53 izvođenja scenskih ostvaranja.

Goran Bulajić je kazao da mu je drago da predstava „Bilo jednom u maju“ u pozorišnom smislu otvara novu scenu Nikšićkog pozorišta.

„Drago mi je zbog više razloga – zbog teme kojom se predstava bavi, zbog novog prostora, zbog mogućnosti da u klasičnom pozorišnom smislu zadovoljimo potrebe nove scene, a nadam se i publike“, kazao je režiser na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rječima radi se o praizvedbi teksta, koji je nakon makedonskog, prvi put preveden na nekom od južnoslovenskih jezika. Tekst se oslanja na iskustva svjetske dramaturgije i u njemu je, prema riječima Bulajića, mnogo „sofisticiranih elemenata mnogih pozorišnih klasika na jedan artikulisan, primjeren način“.

„Imamo dobru scenografiju, kostime, muziku, dobar tekst, a prije svega ova predstava je glumačka priča od koje je ekipa napravila praznik glume“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima glumci su, svako na svojoj poziciji, dali maksimum, a bez dobre glume i emocija nema dobrog pozorišta.

„Kristina Stevović u naslovnoj ulozi je u vrlo delikatnoj situaciji, kada ste sat i po na sceni a drastično se mijenjaju okolnosti u dramaturškom i scenskom smislu, uspjela da iz lika maestralno izvuče cjelinu u svakom pogledu“, kazao je režiser.

Ponovio je da je riječ o fragmentalnoj dramaturgiji u klasičnom smislu, koja je vrlo moguća i realistična, u nekim djelovima čak hiperrealistična, ali da su uspjeli da se „izbore za jedinstven stav u odnosu na tekst“.

Glumica oko koje se „vrti“ radnja Kristina Stevović kazala je da je srećna što radi kući, prvi put sa Nikšićkim pozorištem, pa samim tim osjeća posebnu odgovornost, zadovoljstvo i čast.

„Ovo je drugo scensko druženje sa Goranom Bulajićem, na moje veliko zadovoljstvo, i nadam se da će ih biti još. Sa većinom kolega sam se srela prvi put“, kazala je Stevović i zahvalila se cijeloj ekipi na veoma uspješnoj saradnji.

Stevan Radusinović, koji u predstavi tumači lik pjesnika, kazao je da mu je drago da se posle deset godina vratio Nikšićkom pozorištu, koje se roditeljski odnosi prema glumcima, a da mu je ispunjena i želja da konačno radi sa Goranom Bulajićem.

Anki Gardašević je pomenuta predstava četvrta koju radi sa Bulajićem, ali prvi put radi scenografiju za veliku salu Nikšićkog pozorišta.

„To je fantistačin osjećaj, pogotovo kada vam se pruži prilika da taj prostor iskoristite na pravi način, da se kreativno izrazite. Mislim da će ovo biti uspješna priča – vizuelno, glumački i muzički“, kazala je Gardašević.

Kostimograf Jelena Đukanović istakla je dobru saradnju ekipe koja je rezultirala dobrim proizvodom.

Predstavu, rađenu u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, finansirali su Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Bonus video: