U Bukovici izgorjela kuća protjerane porodice

Ne sumnjam ni na koga, očekujem nalaze nadležnih, kazao je Safet Žiga
58 pregleda 31 komentar(a)
kuća Žiga, Bukovica, Foto: Privatna arhiva
kuća Žiga, Bukovica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.05.2015. 05:50h

Od renovirane porodične kuće u Bukovici, nedaleko od Pljevalja, ostali su 8. maja samo zidovi, a porodica Žiga još čeka odgovor nadležnih kako je vatra planula.

Safet Žiga, jedan od sinova pokojnog vlasnika kuće, ispričao je “Vijestima” da dugo vremena niko nije boravio u kući renoviranoj kroz Vladin projekat “Povratak u Bukovicu”.

Kazao je da su ga o požaru obavijestile komšije i da je već sjutradan otišao u pljevaljsku policiju i dao izjavu.

Tada mu je, tvrdi, rečeno da je uviđaju prisustvovao sudski vještak, da je skinuto električno brojilo i sklopka radi vještačenja.

Upitan da li sumnja da je požar podmetnut, Žiga je kazao da “ne sumnja ni na koga, već da očekuje nalaze nadležnih organa”.

On tvrdi da je pričinjena šteta od najmanje 30.000 eura.

“Vijestima” je juče iz pljevaljske policije nezvanično saopšteno da se čeka nalaz vještačenja iz Forenzičkog centra...

U policijskom zapisniku koji je potpisao Željko Golubović, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je izgorio krov sa krovnom konstrukcijom, da se vatra prenosila na prizemni dio, kao i da je unutrašnjost potpuno uništena.

Navodi se da je o požaru obaviješten osnovni državni tužilac Milivoje Tomčić i da je vještačenje uradio Mlađen Simović.

Žiga je ispričao da su njegovi roditelji živjeli u Bukovici do 1992. i da ih je doveo u Podgoricu, nakon masovnog iseljavanja muslimana iz tog područja.

On tvrdi da je kuća uništena i opljačkana nakon toga...

Tokom rata u BiH, od 1992-1995. godine, zabilježeni su slačajevi ubistava, maltretiranja i pljačke u bukovičkom kraju, koji se nalazi uz samu granicu sa BiH.

Iz Udruženja prognanih Bukovičana ranije je saopšteno da je šestoro ljudi ubijeno, da je dvoje počinilo samoubistvo poslije mučenja, a da je 70 bilo izloženo torturi...

Pripadnici policije i vojske, koji su bili optuženi za zločine, oslobođeni su krivice.

Roditelji dom napustili zbog rata

Žiga je naglasio da je njegova kuća, kao i mnogih komšija, potpuno renovinana nakon 2008. Tvrdi da je sa braćom, koja žive u BiH, kupio namještaj.

“Ostalo je da skupimo još sredstava i sredimo dvorište i pomoćni objekat, kako bismo se nastanili za stalno”, rekao je.

Ranije je saopšteno da je uloženo 4,5 miliona eura u projekat čiji je cilj bio povratak izbjeglog stanovništva u Bukovicu. Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović lani je saopštio da je od 2008. urađeno oko 70 objekata, asfaltirano oko 20 kilometara puteva i da je planirano da svi radovi budu završeni do kraja ove godine.

Bonus video: