SAD vraćaju 25 umjetničkih predmeta u Italiju

Italijanska policija je navela da je većina kolekcionara i muzeja dobrovoljno vratila predmeta pošto su saznali da su bili ukradeni
62 pregleda 0 komentar(a)
ukradeni predmeti, Foto: BETA Photo
ukradeni predmeti, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 26.05.2015. 15:48h

SAD su danas vratile 25 istorijskih i umjetničkih predmeta koji su ukradeni tokom proteklih decenija u Italiji, uključujući etrurske vaze, freske iz prvog vijeka i dragocjene knjige koje su bile u američkim muzejima, univerzitetima i privatnim zbirkama. Italija je zahvaljujući kampanji za povratak ukradenih predmeta, koristeći pravosuđe i javne optužbe, uspjela da vrati nekoliko značajnih djela. Umjetnički predmeti su dobrovoljno predati ili zaplijenjeni jer su prethodno primijećeni u katalozima aukcijskih kuća Kristi i Sotbi, oglasima ili u carinskim pretragama.

"Italija je blagoslovena bogatim kulturnim nasljeđem i zbog toga ukleta da trpi krađe značajnih kulturnih i umjetničkih predmeta", rekao je ambasador SAD u Rimu Džon Filips, dodajući da Interpol procjenjuje da ilegalna trgovina kulturnim nasljeđem donosi profit od devet milijardi dolara godišnje. Italijanska policija je navela da je većina kolekcionara i muzeja dobrovoljno vratila predmeta pošto su saznali da su bili ukradeni. Direktor muzeja u Mineapolisu je kontaktirao italijansko ministarstvo kulture pošto je pročitao članak o jednom ukradenom predmetu.

Filips je pohvalio saradnju između policije u Italiji i unutrašnje bezbjednosti i granične policije SAD. Prema njegovim riječima, SAD su od 2007. godine vratile više od 7.600 predmeta u preko 30 zemalja, ali i stranim državljanima.

Bonus video: