Nova postavka u Kući cvijeća: Mehanizmi kolektivnog sjećanja na maršala

Izložba obuhvata period prije i poslije smrti Josipa Broza
123 pregleda 0 komentar(a)
izložba, Kuća cvijeća, Foto: Secanja.com
izložba, Kuća cvijeća, Foto: Secanja.com
Ažurirano: 25.05.2015. 16:30h

Muzej istorije Jugoslavije pripremio je novu postavku u Kući cvijeća, povodom 35 godina od smrti Josipa Broza Tita, kao i 70-godišnjice prvog štafetnog trčanja u okviru proslave Dana mladosti.

Nova postavka u Kući cvijeća “Figure sećanja” biće otvorena danas, na nekadašnji Dan mladosti - 25. maj, koji je decenijama bio i dan proslave rođenja doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije, a i danas je povod za okupljanje njegovih poštovalaca sa prostora cijele bivše države.

Izložba “Figure sećanja” u Kući cvijeća, u kojoj je Tito sahranjen, zasnovana je na ideji da prikaže mehanizme kolektivnog sjećanja i na inovativan način interpretira muzejski fond, arhivsku građu i dokumentarni video materijal, povezujući ga sa savremenim trenutkom. Tumačeći rituale iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji su se održali do danas, kao i mjesto koje u njima igraju pisana riječ, predmeti i objekti u sastavu MIJ, izložba istražuje na koji način različite društvene grupe stvaraju i održavaju sjećanje na Jugoslaviju i Tita.

Naziv izložbe, čiji su autori kustosi MIJ Vesna Mikelić, Marija Đorgović i Radovan Cukić, sugeriše vezu predmeta, rituala i ljudi, kao i njihovu međusobnu interakciju, provocirajući posjetioce da nađu svoje mjesto u njoj.

Izložba “Figure sećanja” obuhvata period prije i poslije Titove smrti, počev od 1945. do 2014. godine, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu, a podijeljena je u tri celine. Prva cjelina posvećena je štafetama koje su Titu slate 25. maja, a koje u MIJ i danas pristižu. Izloženo je oko 200 štafeta različitih darodavaca. U dijelu koji se odnosi na period nakon Titove smrti, u multimedijalnoj formi su prikazani zapisi i poruke različitih pojedinaca i društvenih grupa. One prvenstveno pripadaju spomen-knjigama od 1982. godine do danas. Važan segment tog dijela izložbe čine i knjige utisaka sa zapisima građana, radnih organizacija, udruženja i mladih iz nekadašnje Jugoslavije, a danas susjednih država i cijelog sveta. Poseban segment izložbe sadrži oko 200 fotografija i upisa u knjige žalosti kako šefova država, ambasadora i predsjednika, tako i građana.

Kuriozitet izložbe predstavlja Otvoreni depo, u okviru kojeg će biti predstavljeni uobičajeni poslovi koje kustosi obavljaju prilikom evidentiranja i obrade predmeta. Posjetioci će 25. maja biti u prilici i da upoznaju na koji se način štafete tretiraju u kontekstu muzeja i kulturnog nasljeđa, da dodirnu štafete, ali i da komuniciraju svoja sjećanja.

Kuća cvijeća sagrađena je 1975. godine na osnovu projekta arhitekte Stjepana Kralja, kao zimska bašta sa prostorijama za rad i odmor Josipa Broza u neposrednoj blizini rezidencije u kojoj je živio.

Bonus video: