IGNORIŠU ZAHTJEV

Kako je Džomić vraćen sa granice: Policija se pravi da ne čuje Tužilaštvo

Centar bezbjednosti Nikšić nije dostavio tražena obavještenja Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, kazali su iz VDT-a
60 pregleda 82 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2015. 14:12h

Nikšićka policija i dalje ignoriše zahtjev tužilaštva, i ne odgovara na pitanje ko je policajac koji je 16. februara zabranio svešteniku Veliboru Džomiću da uđe u Crnu Goru.

Iz CB Nikšić oglušili su se i o pitanje tužioca - na osnovu kog akta je Džomić vraćen sa granice.

“Uprava policije - CB Nikšić, nije dostavila tražena obavještenja Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, a nakon njihovog dostavljanja tužilaštvo će blagovremeno donijeti odluku u predmetu”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Oni su pojasnili da su u tom postupku, izjave uzete od Džomićevog advokata Zorana Piperovića, bivšeg šefa Granične policije Veska Vukadinovića i nekoliko svjedoka.

“Nakon toga ODT je CB Nikšić uputilo zahtjev za prikupljanje dodatnih potrebnih obavještenja kojim je traženo da se pribave obavještenja od načelnika Odsjeka za granične provjere... U cilju vođenja nesmetanog izviđajnog postupka ne mogu se saopštavati informacije o sadržini prikupljenih obavještenja”, kazali su iz VDT-a.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti” izjave su dali i sveštenici koji su 16. februara bili sa sveštenikom Mitropolije crnogorsko-primorske na graničnom prelazu.

Podgoričkom parohu Ministarstvo unutrašnjih poslova je 8. februara naredilo da napusti državu, pozivajući se na mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Nakon osam dana, vraćen je sa graničnog prelaza Vraćenovići. Granični policajac tada mu je rekao da “ima usmenu naredbu komandira Kneževića” da ga ne pusti u Crnu Goru.

Džomićev advokat Zoran Piperović zbog toga je podnio krivičnu prijavu protiv više službenika MUP-a, optužujući ih za zloupotrebu službenog položaja i nepoštovanja odluke Upravnog suda, koji je ranije odobrio svešteniku da privremeno, do okončanja postupka, boravi u Crnoj Gori. On tvrdi da policija “ne zna što će da dostavi” tužilaštvu.

“Ne znam zbog čega tužilaštvo ne inistira da policija odmah sasluša službenika koji je prenio Džomiću naređenje od izvjesnog komandira. Taj policajac će morati da kaže ime komandira. Ako kaže da je zaboravio, onda je jedino on krivično odgovoran i to bi bio dokaz da živimo u zemlji gdje svaki policajac može, kome mu se prohtije, da zabrani ulazak u Crnu Goru, čak i ako taj neko ima sudsku odluku”, kazao je Piperović “Vijestima”.

On je istakao da ga “čudi zbog čega tužilaštvo ne požuruje policiju na postupanje”.

“Apelujem na mog drugara Ivicu Stankovića da samo da usmenu naredbu nikšićkom tužilaštvu, i sve će biti završeno za dan-dva”, rekao je Piperović.

Džomić: Nekima nije stalo da se otkrije istina i ovo zakonito riješi

Sve štenik Džomić je za “Vijesti” rekao da ga još niko iz policije nije kontaktirao u vezi sa krivičnom prijavom.

“Znam da su pozivani svjedoci, a pozivu se odazvao i advokat Piperović. Pozvani su svi osim mene kao oštećenog”, kazao je Džomić.

On je istakao da još ne želi da vjeruje da neko odugovlačenjem opstruiše taj postupak, kako bi se prikrili počinioci krivičnih djela zloupotreba službenih ovlašćenja i sprečavanje izvršenja odluke suda.

“Očekujem poziv na koji ću se u najkraćem roku odazvati. Ovoliko vremena, koliko je do sada prošlo, ukazuje na to da nekima nije stalo da se otkrije istina, i ova stvar riješi u skladu sa zakonskim propisima”, kazao je Džomić.

Dodao je da on i organizacije za praćenje kršenja ljudskih prava budno prate taj slučaj:

“Od izvršenja krivičnog djela na GP Vraćenovići prošlo je više od tri mjeseca, a ovakvim postupanjem se nepotrebno urušava ugled Uprave policije kao državnog organa”.

Preporučujemo za Vas