UHAPŠENI ZBOG ZLOUPOTREBA

Italijanski bračni par htio da bježi u Crnu Goru

Oni su uhapšeni zbog optužbe da su zloupotrijebljavali javna sredstva namijenjena za zbrinjavanje imigranata
9 komentar(a)
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
lisice, hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2015. 05:57h

Direktor italijanske NVO Un'ala di riserva Alfonso de Martino i njegova supruga Rosa Karnevale uhapšeni su u blizini Napulja, dok su namjeravali pobjeći u Crnu Goru.

Tamošnji mediji prenose da su njih dvoje uhapšeni zbog optužbe da su zloupotrijebljavali javna sredstva namijenjena za zbrinjavanje imigranata.

Italijanski mediji prenose da je postupak njihovog hapšenja ubrzan kada su tamošnji istražitelji otkrili da par sprema bjekstvo.

Ta NVO imala je potpisan sporazum sa regijom Kampanija, na osnovu kojeg je dobijala novac za pomoć migrantima.

Tužilaštvo u Napulju utvrdilo je, međutim, da je bračni par novac koristio za kupovinu nekretnina, ekonomske aktivnosti u inostranstvu, i korupciju javnih službenika.

Njih dvoje osumnjičeni su da su izdavali lažne fakture i dokumentaciju prikazujući mnogo veći broj imigranata, nego što ih je zapravo odsijedalo u njihovim objektima za privremeni smještaj.

Utvrđeno je da su imigranti samo sporadično imali usluge noćenja, ishrane i drugih oblika pomoći, uključujući dnevnu isplatu novca u kešu. De Martino i Karnevale navodno su im isplaćivali samo minimalan procenat propisanog novca, koristeći ostatak za sopstvene potrebe. Tokom istrage, imigranti su igrali bitnu ulogu kao svjedoci.

NVO je primala 40 eura dnevno za svakog imigranta iz sjeverne Afrike kojeg je navodno zbrinjavala. Lista zloupotreba ovog novca koju je sastavilo tužilaštvo sadrži kupovinu nekretnine u Milanu u vrijednosti od 152.000 eura, otvaranje kompanije za prodaju telefonskih dopuna u vrijednosti od 733.000 eura, najam kafića u mjestu Pocuoli i kupovinu nekretnine u istom mjestu vrijednosti 115.000 eura, 130 hiljada eura u kešu i 345 hiljada od lažnih faktura i nepostojećih operacija. Na listi je čak i kupovina 37 karata za utakmicu Lige šampiona Napoli-Čelsi ukupne vrijednosti od šest hiljada eura.