Podijeljena mišljena filmskih kritičara na Kanskom festivalu

U snažnoj konkurenciji samo je jedan film jednoglasno sasječen. Riječ je o filmu Gasa van Santa sa Metjuem Mekonahijem “The Sea of Trees”, priči o depresivnom Amerikancu koji putuje u Japan da bi se ubio
0 komentar(a)
Kanski festival, Foto: Beta/AP
Kanski festival, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2015. 10:57h

Filmski festival u Kanu približava se završetku, a filmovi koji su do sada prikazani u takmičarskom programu podijelili su kritičare.

Neki su podijeljeni po osnovnom pitanju da li je film zabava ili umjetnost, dok su drugi kulturološki pristrasni. Jedna frakcija dalje više težine pedigreu, politici ili estetici, piše AFP.

Za sada, britanska i američka štampa i industrijski tipovi guraju “Carol”, lezbejsku romansu sa besprekornom izvedbom oskarovke Kejt Blanšet.

Magazin Vaniti fer navodi da je film “transcendentalan” i postiže “nešto veoma moćno”.

Evropljani pak više naginju italijanskom filmu “My Mother” koji se bavi ličnim i profesionalnim krizama jednog režisera.

“Film koji istovremeno i dira i zasmijava”, naveo je italijanski magazin Panorama.

Još dva filma smatraju se dostojnim takmacima za Zlatnu palmu - “Youth” film o starosti koji je režirao Italijan i gdje glume Majkl Kejn, Harvi Kajtel i Džejn Fonda i sumorna mađarska drama o holokaustu “Son of Saul”.

Evropski kritičari zaziru od američkih filmova koji previše očigledno žele Oskara i zbog toga ne nude svježu ili drugačiju perspektivu. Britanci i Amerikanci su “osjetljiviji na izgled filma”, rekao je AFP-u David Elbas sa pariskog Kampus radija. “Za evropske kritičare, to nije slučaj”.

Francuzi naročitu pažnju poklanjanju jednom od pet filmova u konkurenciji - “The Measure of Man” koji se bavi nezaposlenošću.

U snažnoj konkurenciji samo je jedan film jednoglasno sasječen. Riječ je o filmu Gasa van Santa sa Metjuem Mekonahijem “The Sea of Trees”, priči o depresivnom Amerikancu koji putuje u Japan da bi se ubio.

Šta god kritičari mislili, konačna odluka je na žiriju kojim ove godine predsjedava režiserski dvojac Džoel i Itan Koen i u kome sjede glumci Džejk Gilenhal, Sijena Miler, Sofi Marso i režiseri Giljermo del Toro i Ksavijer Dolan.

Filmski festival u Kanu završava se večeras ceremonijom dodjele nagrada kasno uveče.

Bonus video: