Naučnici dokazali: Ljudi bukvalno mogu biti pijani od ljubavi

"Oksitocin i alkohol utiču na različite centre u ljudskom mozgu, ali izazivaju slične akcije. Oksitocin i alkohol olakšavaju izvršenje radnji koje se inače smatraju teškima – prilazak osobi koja vam se sviđa, javni govor ili intervju za posao"
87 pregleda 4 komentar(a)
par, veza, ljubav, Foto: Shutterstock
par, veza, ljubav, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2015. 09:10h

Biti "opijen ljubavlju" je odnedavno više nego poetična metafora jer su naučnici zaključili kako hormoni poput oksitocina imaju dejstvo slično alkoholu.

To znatno mijenja karakteristiku donedavno najzanimljivijeg hormona koji je često nazivan "hormon čuda". Oksitocin se ispušta tokom porođaja i igra ulogu u vezivanju majke sa djetetom, a nivoi hormona rastu i za vreme ljubljenja partnera ili bilo kog drugog romantičnog gesta ili radnje.

Ipak, način na koji oksitocin djeluje na ljudski mozak često se može porediti sa uticajem alkohola, a naučnici su ostali zapanjeni nakon nedavnog eksperimenta koji je podebljao znak jednakosti između dvije hemikalije.

"Oksitocin i alkohol utiču na različite centre u ljudskom mozgu, ali izazivaju slične akcije. Oksitocin i alkohol olakšavaju izvršenje radnji koje se inače smatraju teškima – prilazak osobi koja vam se sviđa, javni govor ili intervju za posao", rekao je Ian Mičel sa Univerziteta u Birmingemu.

Ipak, loša strana akohola je ona da prihvatanje odgovora "ne" u pomenutim situacijama pretvara u gotovo nemoguću misiju. Sličnu reakciju može uzrokovati i oksitocin, zaključili su naučnici. Osobe koje su učestvovale u istraživanju i koje su unosile znatne količine oksitocina u tijelo pokazale su karakteristike agresivnosti, zavisti i prevelikog ponosa.

Klix.ba

Bonus video: