Vukotića preuzeo specijalni tužilac

Stupio na snagu Zakon o specijalnom tužilaštvu, pa je tužiocu u Novom dostavljeno uputstvo za dalji rad
90 pregleda 2 komentar(a)
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 23.05.2015. 16:48h

Specijalno tužilaštvo sada provjerava da li je Kotoranin Jovan Jovica Vukotić nezakonitio uhapšen krajem 2014. i odveden u spuški zatvor.

To su “Vijestima” saopštili iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), ističući da je taj predmet još u fazi izviđaja.

Prije nego što je specijalni tužilac preuzeo nadležnost, taj predmet je dodijeljen kotorskim tužiteljima, koji su, međutim, tražili izuzeće. Tada su saopštili da bi, ukoliko zaduže taj predmet, mogli izavati "sumnju u nepristrasnost".

Slučaj je potom proslijeđen tužiocima u Herceg Novom, koji u tom predmetu odnedavno djeluju prema instrukcijama Đurđine Ivanović.

Iz VDT-a nijesu precizirali kakve je naloge specijalni tužilac izdao tamošnjem tužiocu, niti da li je tražio dodatne provjere.

"S obzirom na to da je u međuvremenu stupio na snagu Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, po kom je u slučaju prijavljivanja predsjednika suda za postupanje nadležno Specijalno državno tužilaštvo, za dalje postupanje osnovnog drzavnog tužioca bilo je neophodno dostaviti uputstvo za rad, što je i učinjeno, tako da je osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom dostavljeno obavezno uputstvo za postupanje u ovom predmetu. S obzirom na to da izviđaj još nije završen, u ovom predmetu nije donijeta odluka”, kazali su iz VDT-a.

Vukotićev pravni zastupnik, advokat Goran Rodić, krajem novembra prošle godine podnio je prijavu zbog nezakonitog hapšenja navodnog vođe takozvanog škaljarskog klana.

On je tada podnio prijavu protiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, podgoričkog Višeg suda i Vučkovića, optužujući ih da su Vukotića nezakonito uhapsili na granici i strpali iza rešetaka.

U tom postupku ranije je uzeta izjava od Veselina Vukotića, oca Jovice Vukotića, ali i još nekoliko svjedoka.

Tužilac je pribavio spise Višeg suda u Podgorici, Osnovnog suda u Kotoru, podatke od Granične policije, Pošte Kotor, ZIKS-a, ali iz VDT-a nije kazali da li su pregledom spisa tužioci utvrdili je li policija, mimo zakona, Vukotiću stavila lisice na ruke.

Vukotić je uhapšen 11. novembra na graničnom prelazu Sitnica i istog dana sproveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog "ubistva u pokušaju pomaganjem" iz 2002. godine.

Rodić je tada kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je Kotoranin prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

“Jovan je uhapšen u 8.10 ujutro, a u vrijeme prijema presude Višeg suda, već je bio u zatvoru”, kazao je Rodić ranije.

On je pojasnio i da Zakon o izvršavanju kazne zatvora jasno predviđa na koji način se odlazi u ZIKS i da je Viši sud tek nakon prijema povratnice mogao da označi presudu izvršnom.

“Povratnica je stigla u Viši sud u Podgoricu tek 13. novembra, a Jovan je uhapšen dva dana prije toga”, tvrdio je Rodić.

Bonus video: