Novo čitanje žene na talozima prošlog

Izložba “Perove žene“ biće otvorena u Baru do šestog juna, nakon čega će biti predstavljena u Crvenoj komuni u Petrovcu
61 pregleda 0 komentar(a)
Pero Nikčević (novina)
Pero Nikčević (novina)
Ažurirano: 22.05.2015. 17:12h

Izložba poznatog crnogorskog slikara Pera Nikčevića, koji već decenijama živi i stvara u Parizu, biće otvorena sjutra veče u galeriji “Velimir A. Leković” u Baru u 20 sati sati.

Pero Nikčević se vraća u Crnu Goru sa radovima stvorenim u Parizu na temu vječite ženstvenosti... Po prvi put Nikčević izlaže svoj novi likovni jezik za kojim je tragao od rane mladosti.

“Pero Nikčević stvara ženu. Jednu jedinu u više oblika, tačno onoliko koliko ih život ima. Jedinstvenu ženu koju oživljava, poput Pigmaliona, svim znanim tehnikama. Naseli je bojom, sjećanjem zavičaja (kod Nikčevića je svaki pokret i dah izvoran) i onda kičicom nasrće na stvoreno, zamahuje iz dna svoga bića, ustreptalo i nemirno, pa mu lik sa platna najednom odgovori glasom stoljeća. I pred nama je ne samo bezbrižna Parižanka ili neka druga dama savremena nego i žena egipatska, dostojanstvena Nefertiti koja se upisuje u kod stvaranja žene iz rebra primarnoga Nikčevićevog talenta. Perov bi se opus mogao označiti kao palimpsest, novo iščitavanje “ženskog” na talozima istorijskoga, a katkad i alhemičarskog iskustva. Ovo djelo, cjelovito kao zlato, jer nije samo crtež, kolaž, slika, već riječ, gest, igra, svjedoči o umjetniku koji, nesvjestan svoje jurodivosti, proriče novi pravac crnogorskoj umjetnosti”, zapisala je o likovnom opusu Nikčevića, Aleksandra Vuković.

Izložba “Perove žene“ biće otvorena u Baru do šestog juna, nakon čega će biti predstavljena u Crvenoj komuni u Petrovcu.

Bonus video: