Lažirali potpis da bi uzeli milion i po eura

Grafolog utvrdio da Divanović nije potpisao lažni aneks ugovora
367 pregleda 36 komentar(a)
Prva banka, Foto: Luka Zeković
Prva banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.05.2015. 15:38h

Više od 1.500.000 eura moraće Prva banka da isplati Budvaninu Zoranu Divanoviću, na ime duga iz Ugovora o štednom ulogu koji su potpisali 2007. godine.

Podgorički Viši sud potvrdio je presudu kojom se ta banka obavezuje da sa kamatom vrati novac koji je Divanović položio kod njih.

O problemu te porodice i banke premijerovog brata Aca Đukanovića, detaljno je kod tužioca pričao optuženi u aferi Košljun - Vido Rađenović. On je tada, između ostalog, kazao da su mu Svetozar Marović, Lazar Rađenović i nekadašnji čelnici Prve banke uništili život kada su mu tražili da, zarad njihovog kredita, založi zemlju koju je prethodno već prodao.

Iz zapisnika o njegovom saslušanju, proizlazi da su sa kreditom od 3.400.000 eura planirali da vrate novac porodicama Divanović i Dragović, čije su pare prethodno volšebno nestale sa računa Prve banke.

Svetozar Marović mu je tada, prema njegovim riječima, direktno kazao da moraju pomoći toj banci, kako će se sve brzo završiti, jer “neće biti problema”...

Divanović je, kako piše u presudi, kod Prve banke položio depozit od 1.318.556,66 eura i oročio ga na 13 mjeseci.

Sud je utvrdio da je neko kasnije falsifikovao njegov potpis, kada je tom Ugovoru o štednji dodat ankes kojim je produžen rok oročavanja depozita za 48 mjeseci.

Lažnim aneksom, Divanoviću je neko nametnuo obavezu da svojim novcem garantuje da će kompanija "Property investment" vratiti kredit koji su podigli kod Prve banke.

“Sud je vještačenjem grafologa utvrdio da potpis - 'Zoran D' na aneksu ugovora nije potpis tužioca... Osnovni sud je pravilno utvrdio, da on nije zaključio navedeni Aneks. ugovora, niti je Prva banka, iako je to bila njena obaveza, provjerila da li je Aneks potpisao Divanović.

Zatvarali nečiji dug

U istrazi oko navodnih nezakonitosti vezanih za prodaju državne zemlje u Budvi, Vido Rađenović je tužiocu objašnjavao kako su ga aktuelni gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i potpredsjednik DPS-a ubjeđivali da stavi pod hipoteku parcelu na Košljunu koju je na navodno namještenoj licitaciji kupio od države, a potom prodao Arapima.

Tvrdio je kako ga je Lazar Rađenović pozvao 2011. godine i tražio od njega da “pomognu Svetu Maroviću”, tako što će već prodatu zemlju založiti za kredit...

Kasnije se tim povodm sreo sa Marovićem: “On započinje priču kako treba da pomognemo Prvoj banci da damo zemlju na hipoteku. Glava me zaboljela kako je on to sve meni ispričao, govorio je kako će to sve biti završeno i da će se ta hipoteka brzo osloboditi... Rekao sam vidjeću, ali nisam ni na šta pristao. Poslije toga opet sam Sveta vidio... Pozvao me da dođem do njega i rekao: 'Dajte Vido, molim vas, da to završimo, neće tu biti nikakvih problema'”.

Ispričao je da je pod pritiskom Lazara Rađenovića i Stevice Dragovića, dao lična dokumenta da registruju kompaniju "Eudest investments” preko koje će se taj posao završiti.

“Nakon što sam osnovao tu firmu, zvao me je neko iz Prve banke da dođem da potpišem ugovor o kreditu. Kad sam došao, ugovor je već bio spreman. Kada sam prvi put vidio u banci Sava Živkovića i Milana Perovića, rekao sam im 'Nemojte da imam posljedice zbog ovoga'. Oni su mi rekli da je sve u redu, da se hipoteka mora staviti da bi se zatvorio neki dug, ali mi ne govore čiji dug. Potpisao sam tada ugovor o kreditu”.

Vido Rađenović je tada na ime nove firme dobio 3.400.000 eura kredita, a za to je garantovao zemljom koju je već prodao Arapima.

Od zaključenog ugovora o kreditu, njegova firma, rekao je, dobila je “samo” 900.000 eura koje su uplaćene Dragovićima i Divanovićima.

“Ja sam smatrao da je to tako u redu, jer je to i pisalo u ugovoru i trebalo je da se vrati dug Divanovićima i Dragovićima. Ja sa njima nemam nikakve veze, niti sam što njima dužan”, kazao je Vido Rađenović tužiteljki Đurđini Ivanović.

Rađenović je tada rekao i da je “negdje u 2013. godini” u Budvu sreo bankaru Jelicu Lelu Petričević, koja mu je ispričala “kako je u strašnom problemu sa Svetom oko neke zemlje u Potkošljunu i firmom “Eudest investments”... Zajedno su otišli na sastanak sa Jovom Divanovićem i Borom Kostićem: “Tada sam sa Jovom Divanovićem započeo ovu priču oko toga što je njemu banka uzela pare, a sad mu ih vraćaju mojim kreditom”.

“Moje je mišljenje da se Jelica toliko angažovala oko rješavanja ovog problema jer je uporno zovu ovi Divanovići”, kazao je Vido Rađenović.

U sudskom predmetu Košljun, Lazar Rađenović i Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i Petričevićeva za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za kupovinu zemlje na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Rajko Medenica i Lazar Rađenović plaćali Divanovićima

Rajko Medenica i Lazar Rađenović, uplaćivali su novac Divanovićima, iako Budvanin nije bio u poslovnom odnosu sa njima.

To, između ostalog, piše u žalbi Prve banke kojom su tražili ukidanje prvostepene presude, ali se ne navodi koliko su novca davali.

"Sud je pravilno iznose uplata Rajka Medenice i Lazara Rađenovića tretirao kao djelimično ispunjenje obaveze od strane tužene Prve banke, jer Divanović nije bio ni u kakvim pravnim odnosima sa njima. S toga su neosnovani žalbeni navodi - da prvostepeni sud nije utvrdio činjenice o uplatama ovih lica na račun tužioca. Iz provedenih dokaza nesumnjivo je utvrđeno da su uplate Medenice i Rađenovića na računu Divanovića vršene i jedino mogle biti vršene po nalogu tužene Prve banke”, piše u presudi Višeg suda.

Prva banka je u žalbi napisala da je jasno da je Divanović imao poslovnu vezu sa društvom "Property investment": “ Da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenice, zaključio bi da je tužilac imao namjeru da privrednom društvu 'Property investment' pomogne u otplaćivanju kredita kod Prve banke”, piše u žalbi.

Bonus video: