Izložba u Nikšiću: Dio tradicije kroz objektive stranaca

Na izložbi pod nazivom “Crnogorska istorija pamti” izložene su fotografije s kraja XIX i početka XX vijeka
317 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zeković, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Zeković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.05.2015. 12:12h

Povodom Dana nezavisnosti u nikšićkoj galeriji “Nikola I” otvorena je izložba originalnih fotografija sa kraja XIX i početka XX vijeka pod nazivom “Crnogorska istorija pamti”, autora Zorana B. Zekovića, kolekcionara koji već duži period čuva crnogorsku kulturnu baštinu i istorijsko nasljeđe. Fotografije sa izložbe, njih oko 60, Zeković je poklonio Nikšiću, gradu odakle je, kako je kazao, “Ćirom pošao u Evropu i svijet”.

Otvarajući izložbu Peko Nikčević, direktor Centra za kulturu, kazao je da prikazane fotografije predstavljaju djelić crnogorske tradicije kroz objektive stranaca.

“Ponekad bi se trebali okrenuti i pogledati kako su nas vidjeli drugi, pa možda i tim očima početi sebe da gledamo. Čini mi se da bi imali još više samopoštovanja nego što ga imamo, a za to imamo debele razloge“, kazao je Nikčević.

Izložba je zamišljena, prema riječima autora, na temeljima komparativno-analitičkih istraživanja, istinitih istorijskih artifakata, a posebno kolekcije fotografija, bakroreza i bakropisa koje se nalaze u kolekcijama “Unikata” sa Cetinja. Izložene fotografije radili su Rudolf Mosinger, Teodor Valerio, Vilkison, Ludvig Kuba,Tejlor, Eugen Ronjat, Frederik Soriela, Frej i mnogi drugi umjetnici koji su bitisali u Crnoj Gori u XIX i početkom XX vijeka.

Među prikazanim fotografijama neke su bile u koloru, a Zeković objašnjava da je američki ambasador vodio sa sobom dobre fotografe i da je iz poštovanja prema Crnoj Gori uradio fotografiju “crnogorskog običaja”.

“Došli smo do interesantnog podatka da je na Cetinjskom manastiru postojao sat. Napokon smo našli sat i nadam se da ćemo ga brzo vratiti na mjesto gdje je bio”, kazao je Zeković. Prema njegovim riječima tradiciju treba zadržati, ali ne smetaju ni modereni detalji, a on se trudi da kolekcijama prikaže svijetu crnogorsku istoriju, pa planira da u Briselu napravi tzv. crnogorsku kuću.

“Prostor u Nikšiću bio je jedini adekvatan za izložbu jer on ima priču u sebi. U ovoj zgradi sam učio osnovnu školu, a u holu se nalaze dva detalja koja iznad svega poštujem - kamena ploča i šest kamenih klupa, koji govore da smo bili civilizacija bez betona”, kazao je Zeković.

Organizatori izložbe, koja je priređena u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, su Opština Nikšić i “Unikat” Cetinje u saradnji sa Centrom za kulturu Nikšić.

Bonus video: