Da li je jorgan mito ili ga je carinik kupio?

Šest carinika i špeditera optuženo je tada da su tražili ili primali poklone ili “drugu korist” i da su “zauzvrat propuštali da pregledaju i utvrde stvarne količine i vrijednosti određene robe”
302 pregleda 14 komentar(a)
carinik, Foto: Betaphoto
carinik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.09.2018. 17:19h

Sudije podgoričkog Osnovnog suda moraće da utvrde je li carinik Igor V. Marković jorgan kupio na rate u firmi “Kovači” ili ga je time podmitio vlasnik tog preduzeća Abdulah Avdija.

To piše u odluci Višeg suda kojom je ukinuta presuda da je službenik Uprave carina ranije uslovno osuđen za primanje mita zbog jednog jorgana.

Ukinutom presudom sudija Goran Đuković Markovićeve kolege Damira H. Nezirića, Borisa V. Janjevića i špeditere Zorana S. Ćupića, Aleksandra M. Grbovića i Jonidu Ruši oslobodio je optužbi za primanje i davanje mita, nakon što je tužiteljka Danka Ivanović Đerić, u završnim riječima, odustala od optužbe zbog nedostatka dokaza.

Vijeće Višeg suda ocijenilo je da je Đukovićeva presuda zahvaćena bitnim povredama krivičnog postupka, da je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima...

“Po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud nije provjerio iskaz svjedoka Abdulaha Avdije, u dijelu kada navodi da njegova firma daje robu na ‘poček’ i da o tome vode evidenciju na način što upisuju u svesku, niti da li je, kada ga je radnica obavijestila telefonom da je optuženi uzeo jorgan, to evidentirano i da li je i kada optuženi platio”, piše u obrazloženju presude.

Sudije Višeg suda Đukoviću su poručile da u ponovljenom postupku utvrdi koje poslove i radne zadatke obavlja Marković u Upravi carina, ali i ko po deklaraciji robe obavlja pregled, a ko carinjenje.

Carinici i špediteri hapšeni su u prije šest godina u akciji “Mreža” po naredbi tadašnje specijalne tužiteljke Đurđine Nine Ivanović. Predmet je kasnije iz Specijalnog preseljen u podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, a izviđaj je trajao više od tri godine.

Šest carinika i špeditera optuženo je tada da su tražili ili primali poklone ili “drugu korist” i da su “zauzvrat propuštali da pregledaju i utvrde stvarne količine i vrijednosti određene robe”.

Svi su na suđenju negirali krivicu, a Marković je isticao i da je kupio jorgan na rate i platio ga 35 eura.

Bonus video: