Prvi Kongres ECU biće u Crnoj Gori

Evropska šahovska unija odlučila je da se 1. Kongres ECU održi u Crnoj Gori
92 pregleda 0 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2015. 12:41h

Osim sjajnih rezultata crnogorskih šahista, kraj međuanrodnog šahovskog opena „Petrovac 2015” obilježila je odluka Evropske šahovske unije (ECU) da Šahovski savez Crne Gore pobijedi u kandidaturi za 1. Kongres ECU.

"Presrećni smo zbog te odluke. To je znak da smo u prethodna tri mjeseca radili odlično na kandidaturi i promociji ŠSCG. Ranije su se odluke u ECU donosile na Bordu direktora, ali sada je prilika da se na jednom mjestu sastanu sve komisije i odrede smjernice rada. To će na našu sreću biti u Crnoj Gori od 7. do 11. oktobra. Naš gost će opet biti predsjednik ECU Zurab Azmajparašvili, nekadašnji evropski prvak", naglasila je Angelina Vuković, predsjednica ŠSCG.

A turnir u Petrovcu priupao je prvom favortitu, Ukrajincu Juriju Vovku (2.616) koji je slavio sa 7 bodova, pola poena ispred Đukića (2.538), koji je imao peti rejting u konkurenciji učesnika.

"Što se turnira u Petrovcu tiče mi smo apsolutni pobjednici, iako je naš najbolji šahista Nikola Đukić osvojio drugo mjesto. To iz razloga jer ćemo u Tijani, nakon decenije i promocije Đukića, napokon dobiti velemajstora, a Nikoli Potpari je falilo samo pola boda za bal internacionalnog majstora. I dobili smo mogućnost učešća naših šahista na velikim turnirima u regionu, na osnoviu reciprociteta prema turniru u Petrovcu - sa ponosom je istakla Vuković.

Mjesto održavanja 1. Kongresa još nije određeno.

"Mi u ŠSCG ćemo razmotriti ponude a do 7. juna smo u obavezi prema ECU da odredimo i mjesto održavanja te velike smotre šahovskih radnika. U svakom slučaju pokazalo se da uživamo veliki ugled u ECU i FIDE, a u takmičarskom dijelu pomoći će nam olakšan pristup velikim turnirima na kojima će naši šahisti moći da napreduju. Bilo je vidno u Petrovcu da neki naši talentovani šahisti nijesu bili pripremljeni zbog nedovoljnog broja mečeva ali i obaveza na fakultetima", zaključila je Vuković.

Bonus video: