Otvorena retrospektivna izložba Rista Radmilovića

Na izložbi su predstavljeni portreti poznatih istorijskih ličnosti, pisaca, umjetnika...
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2015. 10:40h

Retrospektivna izložba crnogorskog vajara Rista Radmilovića pod nazivom “Tajna čojku, čovjek je najviša”, u organizaciji JU “Muzeji i galerije Podgorice”, otvorena je u Modernoj galeriji.

Pred brojnom likovnom publikom, koja je bila u prilici da pogleda najnovija Radmilovićeva ostvarenja - crteže i skulpture, otvorila je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

"Risto Radmilović ima iza sebe izuzetan stvaralački opus, čija djela po kvalitetu, raznovrsnosti prsistupa materijalu pripadaju visokim vrijednostima crnogorske likovne umjetnosti”, kazala je Ivanović, ističući da je Radmilović svojim djelima zadužio crnogorsku likovnu umjetnost.

Na retrospektivnoj izložbi predstavljeni su portreti, rađeni u više materijala, istorijskih ličnosti, vladara, narodnih heroja, poznatih ličnosti, pisaca, reditelja, umjetnikovih savremenika, kao i članova Radmilovićeve porodice.

"Njegova najupečatljivija karakteristika je možda to što za njega nijedan materijal nije tajna, i što svakom pristupa sa istim poštovanjem, osjećajući mu puls, znajući sve njegove mogućnosti i granice i prilagođavajući svoju zamisao prirodi materijala”, kazala je Ana Ivanović.

Ona je dodala da u svim njegovim djelima postoji prisustvo ljudskog, jer on sebe “bezrezevno utkiva u djela”.

Umjetnik tvrdi da je u Crnoj Gori vrlo teško predstaviti se kao vajar jer odavno nema otkupa, narudžbina, a i veoma je skup proces izrade skulptura zbog čega je i konkurisao kod Ministarstva kulture od kojih je dobio negativan odgovor.

"Konkurisao sam za sufinansiranje u Ministarstvu, a ministar je rekao da će finansirati uglavnom one projekte koji afirmišu crnogorski identitet”, kazao je umjetnik, navodeći da Ministarstvo, u njegovim radovima nije prepoznalo crnogorski identitet.

"Baš čudno", zaključio je autor.

Izložba Rista Radmilovića u podgoričkoj Modernoj galeriji biće otvorena do 10. juna.

Galerija

Bonus video: