Kako je zaista izgledao Šekspir? [VIDEO]

Grifits tvrdi da je ovo lice Šekspira, nacrtano kada je bio na vrhuncu svoje slave, ubrzo nakon što je napisao "San ljetnje noći"
0 komentar(a)
Šekspir, Foto: Printscreen
Šekspir, Foto: Printscreen
Ažurirano: 20.05.2015. 16:09h

Istoričar Mark Grifits tvrdi da je na koricama knjige o botanici uspio da pronađe lik Šekspira, dok urednik jednog časopisa tvrdi da je u pitanju "književno otkriće vijeka".

On je zgodan čovjek obučen u togu, ovjenčan lovorovim vijencem i s bradom i brkovima. U jednoj ruci drži kukuruz, a u drugoj ljiljan. Međutim, da li je to zaista lice Viljema Šekspira?

Grifits tvrdi da je to bez sumnje jedini autentični portret Šekspira koji je urađen dok je on još bio živ. Knjiga stara preko 400 godina sadrži ureze na naslovnici gdje se jasno mogu vidjeti četiri figure, od kojih je jedna bard od 33 godine koji djeluje veoma drugačije od ćelavog čovjeka sa okruglim licem kojeg znamo na osnovu "Prvog folija" njegovih sakupljenih djela.

Do sada jedini poznati autentični prikazi Šekspira potiču iz "Prvog folija" i otiska na njegovom spomeniku u crkvi Svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu. Ona su napravljena posthumno. Grifits navodi da je razvio teoriju još prije pet godina, ali da je od tada potajno pokušavao da je obori. Objavljivanje njegove teorije ide na dušu urednika magazina "Kantri lajf", Marka Hedžesa koji kaže da je u pitanju "književno otkriće vijeka".

"Ovo je jedini portret najvećeg pisca na svijetu nasttao za njegova života, a koji se može dokazati. U pitanju je apsolutno nevjerovatno otkriće; sve do danas, niko nije znao kako je Viljem Šekspir izgledao", navodi Hedžes.

Grifits tvrdi da je ovo lice Šekspira, nacrtano kada je bio na vrhuncu svoje slave, ubrzo nakon što je napisao "San ljetnje noći" i prije "Hamleta".

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: