Rajko Strugar ide u šampionski Tur

257 pregleda 1 komentar(a)
Rajko Strugar, Foto: Savo Prelević
Rajko Strugar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2015. 23:14h

Iako je bio tek peti u ligaškom dijelu sezone, Tur je odbranio titulu u Francuskoj, stigao do četvrte uzastopne, a šeste ukupno u klupskoj istoriji.

U narednoj sezoni, u kojoj ga ponovo očekuje nastup u Ligi šampiona (koju je ovaj klub osvojio 2005. godine), Tur će u sastavu imati i jednog crnogorskog odbojkaša - jednogodišnji ugovor je potpisao 20-godišnji tehničar Rajko Strugar.

Strugar je, tako, za samo godinu igranja u Francuskoj napravio ogroman skok u karijeri, jer je u protekloj sezoni nosio dres drugoligaša, Oranža.

Njegove odlične igre tokom čitave sezone zapale su za oko skautima Tura, posebno tokom meča osmine finala Kupa Francuske, u kojem je budući osvajač trofeja eliminisao Oranž, krajem novembra prošle godine u gostima, tek sa 3:2.

“Zadovoljan odigranom sezonom i što sam primijećen od strane tako velikog kluba. Na meni je sad da se dokažem i pokušam da ostanem tamo. Čuo sam sve najbolje o tom klubu, gradu i ambijentu u kojem igraju, biće mi privilegija što sam u jednoj takvoj sredini”, kaže za “Vijesti” Strugar.

Po završetku sezone, Strugar je dobio još ponuda iz Francuske, od Rena, Poatjea i Sen Kentana, ali nijedna od tih nije mogla da se mjeri sa pozivom šampiona.

Strugar je sa Oranžom bio treći u ligaškom dijelu druge lige, a poražen je dva puta od Nansija (2:3, 1:3) u polufinalu plej-ofa za ulazak u elitu. Po statističkim podacima, a kasnije i glasovima trenera, Strugar je bio drugi tehničar lige. Upisao je 73 poena (devet asova), odnosno 0,84 prosječno po setu.

Rajko je ponikao u OK Budva, koju je osnovao njegov otac Vladimir-Bimbo Strugar, nekadašnji igrač, takođe tehničar, koji mu je i bio prvi trener.

Interesantno, i njegov šest godina stariji brat Petar, danas jedan od najboljih glumaca mlađe garde, poznat po ulogama u filmovima „Montevideo, Bog te video” i „Mali Buda”, te seriji „Budva na pjenu od mora”, u Budvi je u mlađim danima igrao odbojku kao tehničar.

Prije pet godina je iz Budve otišao u Vojvodinu, u kojoj je igrao četiri sezone, prije nego što se prošlog ljeta otisnuo u Francusku. Dvije godine je standardan seniorski reprezentativac, a ove godine ga sa saigračima očekuje i debi u Svjetskoj ligi.

“Velika je stvar i izazov da ovako mala zemlja nastupa na tako velikom takmičenju. Ali, mislim da smo dorasli tome i da je dosta igrača dostiglo veliki nivo. Pokušaćemo da odigramo što je najbolje moguće i da objezbijedimo nastup za sljedeću godinu. Protivnike malo poznajemo, što je otežavajuća okolnost, ali ćemo iskoristiti to malo materijala koji imamo da se što bolje pripremimo za predstojeće utakmice”, dodao je Strugar.

Bonus video: