Nikad ne probajte ono što čini glavni junak "Ruske kape"

Scenarista filma Ksenija Popović sigurna je da će filmom, koji bi naredne školske godine trebalo da uđe u učionice, ostvariti cilj
310 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2015. 12:57h

Snimanje kratkometražnog igranog filma “Ruske kape”, koji se bavi problemom narkomanije, po scenariju spisateljice Ksenije Popović počelo je u Danilovgradu.

Glavna uloga pripala je glumcu Momčilu Otaševiću, koji igra ulogu zavisnika, a režiju potpisuje beogradski reditelj Kosta Đorđević.

Pored Otaševića, uloge su povjerene crnogorskim glumcima Mišu Obradoviću, Andrei Mugoši, Juliji Milačić, Branki Femić, Vanji Milačić, Slaviši Čuroviću, Zoranu Vujoviću, Čarni Marković i Jovanu Raduloviću.

Otašević je za "Vijesti" pričao koliko je tema filma značajna.

Film je namijenjen mlađoj populaciji i planirano je da se emituje učenicima 8. i 9. razreda osnovne škole

“Bavimo se temom koja je zbilja nezgodna i prisutna. Kada sam bio na Kakarickoj gori i pričao sa ljudima koji su tamo, jedno od mojih pitanja bilo je sa koliko godina su počeli. Pet od šest odgovorilo je sa 13, 14. Bio sam šokiran tom činjenicom. Nisam znao da se tako rano može krenuti u to, jer sa 13 godina ako popiješ pivo svijest ti se okrene, a ne ako probaš heroin koji je nevjerovatno opasna i opaka droga”, kazao je Otašević.

Dodao je da je cilj ekipe da makar jedno dijete spasu od pakla droge i otkrio da zavisnik kojeg glumi na kraju gubi sve.

“Imam ulogu zavisnika koji na kraju gubi sve i još je samo živ. To u suštini jeste heroin. Izgubi se sve. Pojede ti sve, i odnose i porodicu i bukvalno sve. Potpuno oduzme mozak i ne pitaš se. Zato ga ne treba ni probati, ne treba rizikovati ni malo. Potrudićemo se da im to zgadimo, da ih maknemo od toga, da napravimo nešto korisno”, kazao je on.

Otašević je dodao da je snimanje ovog filma potpuno drugačije od svega što je do sada radio.

“Za promjenu je jako lijepo snimati po tri-četiri scene na dan i baviti se tim detaljnije, studioznije, duže. Obično u TV serijama snimimo po 15, 20, 25 scena na dan. Kad to uporedimo sa ovim, a još sam kući, dođe mi kao da sam na odmoru i imam po neku malu obavezu koja mi pričinjava zadovoljstvo, a to je snimanje”, kazao je on.

Scenarista i jedan od producenata filma Ksenija Popović sigurna je da će filmom, koji bi početkom naredne školske godine trebao da uđe u učionice, ostvariti cilj.

“Jedan naš prijatelj koji je ovisnik, koji je već nekoliko godina u apstinenciji i koji je odgledao sve filmove koji se bave ovom tematikom, rekao nam je juče, kada smo snimali jednu scenu apstinencijalne krize, da nikada, ni u jednom filmu nije vidio da je tako vjerodostojno prikazana. Znamo da smo na dobrom putu”, kazala je ona.

Reditelj Kosta Đorđević kaže da film prati propadanje mladića i faze njegovog života

Popovićeva je kazala da je Otašević nevjerovatan i besprekoran glumac.

“To kako on ovo radi, kako razmišlja, kako igra i sve na njemu je besprekorno. Ovo je potpuno njegov film, u svakoj sceni je prisutan. Ovo je jedan od onih filmova gdje možeš da pokažeš sve što znaš i mislim da je on svima pokazao što zna, što može i što nas tek čeka od njega”, kazala je Popovićeva.

Reditelj Kosta Đorđević objašanjava da film prati propadanje jednog mladića i različite faze njegovog života.

“Poruka koju želimo da pošaljemo je - nemojte nikada da probate ništa slično onome što junak radi. Droga nije za igru”, kazao je on, dodajući da je ekipa vrlo skladna, a atmosfera fantastična.

Među producentima je i Filip Đurišić koji je za “Vijesti” ispričao da je tema odabrana “jer smo došli do granice da je narkomanija zastupljena na svakom ćošku”.

“Film je namijenjen mlađoj populaciji i prvobitno je planirano da se emituje u 8. i 9. razredu osnovne škole, ko i u 1. i 2. razredu srednje škole. Biće nam uspjeh ako se makar jedno dijete skloni sa ulice, i makne sa tog puta”, kazao je Đurišić.

Danilovgrad je jedan veliki filmski studio

Đurišić objašnjava da će se film snimati u Danilovgradu i Podgorici.

Danilovgrad je jedan veliki filmski studio. Večeras ovdje radimo dvije ozbiljne scene, i selimo se na Kakaricku goru. U Danilovgrad se vraćamo u nedjelju, tada radimo scenu koja će da bude veoma teška. Snimaćemo je u hotelu Zeta”, kazao je on.

Đurišić priča da su ih Danilovgrađani dočekali fantastično.

“Želim da se zahvalim svim građanima. Snimali smo u kući Đurovića u Grliću, Ksenijinoj kući, pekari Dan-pek i ja im se zahvaljujem. Dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu kulture, Fondaciji Petrović, ministarstvima rada i prosvjete i nauke, kao i privatnicima među kojima je 'Voda Suza', Opštini Danilovgrad , Opštini Podgorica”, kazao je on.

Pored Đurišića i Popović producenti su Duško Zaganjor i Stefan Rakočević.

Galerija

Bonus video: