Zoran Đurišić kod specijalnog tužioca

“Zoran Đurišić pozvan je da Tužilaštvu pruži određena obavještenja. On je saslušan u svojstvu građanina”, rečeno je juče “Vijestima” u Tužilaštvu
55 pregleda 39 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Đurišić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.05.2015. 05:21h

Bivši predsjednik Odbora direktora “Montenegro erlajnsa” (MA) Zoran Đurišić, saslušan je juče u Specijalnom tužilaštvu protiv organizovanog kriminala i korupcije zbog navodnih nezakonitosti koje su u nacionalnoj avio-kompaniji činjene dok je on bio na njenom čelu.

To je “Vijestima” juče nezvanično rečeno u Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

“Đurišić je pozvan da Tužilaštvu pruži određena obavještenja i saslušan je u svojstvu građanina”, rečeno je “Vijestima” u VDT.

Oni su, međutim, odbili zvanično da saopšte povod zbog kojeg je pozvan.

Đurišić je smijenjen u junu 2013. godine odlukom Vlade, nakon 20 godina upravljanja kompanijom.

Te godine, prema kazivanju Đurišića, u prvih šest mjeseci Montenegro erlajns imao je za dva miliona eura bolje rezultate nego za isti period prethodne godine i proglašena je za najbolju avio-kompaniju na Balkanu.

Uprkos tome, u avgustu prošle godine, novi menadžment avio-kompanije, državnom tužiocu predao je kompletnu dokumentaciju o poslovanju MA dok je na njenom čelu bio Đurišić.

Nova uprava MA tužiocu je predala dokumentaciju o poslovanju MA dok je na njenom čelu bio Đurišić

Izvještaj nezavisne revizorske kuće “MV konsalt”, ukazao je na neregularnosti u poslovanju i netačnost u iskazivanju gubitaka.

Taj izvještaj usvojila je i Skupština akcionara kompanije, a sa njim je upoznata i Vlada kao vlasnik kompanije. Svi oni su tada obaviješteni da novi Odbor direktora želi da se papiri pošalju državnom tužiocu i da on treba da utvrdi kako je MA poslovao prethodnih godina i da li je neko imao koristi od netačnog prikazivanja minusa.

U tadašnjem dopisu, pređašnje Đurišićevo rukovodstvo, tvrdilo da je kompanija poslovala “ strogo po zakonu i međunarodnim standardima”...

Revizorska kuća konstatovala je da je MA 2013. godinu završio sa ukupnim minusom od 41,8 miliona eura. Ako se tome dodaju dugoročne obaveze, krediti za kupovinu aviona i drugo, to akcionarsko društvo tada je imalo dug od preko 68 miliona, što znači da je minus kompanije višestruko veći nego što je prikazivala prethodna uprava. Đurišić je tvrdio da MA duguje oko 20 miliona.

Nova uprava, na čelu sa Daliborkom Pejović, izašla je u javnost sa podatkom da je taj dug bar tri puta veći.

Đurišićeva uprava je, međutim, tada saopštila da je svake godine nad završnim računom kompanije, po zakonu, morala biti sprovedena “eksterna revizija od licencirane revizorske kuće koja je birana u okvirima zakona i u skladu sa obaveznim procedurama”.

Završni račun je, saopštio je tada, svake godine usvajao Odbor direktora, skupština akcionara kompanije, račun je dostavljan Vladi i objavljivan na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti u skladu sa zakonom.

Nije prvi put da se Đurišić “proziva”.

Istražni sudija Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović, u julu 2010. godine stavio je tačku na četvorogodišnju istragu protiv Đurišića i jednog od rukovodilaca MA Vladimira Đelevića, koja je imala nekoliko čudnih obrta. Od prvobitnih 44 miliona eura, za koje su ih teretili u policijskoj krivičnoj prijavi, na kraju je utvrđeno da štete uopšte nije ni bilo, a Đurišić i Đelević oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza.

Rješenje je donijeto nakon što je Tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja protiv Đurišića i Đelevića, u nedostatku dokaza.

Đurišić je 2010. godine, nakon četiri godine istrage, tražio od Vlade da utvrdi odgovorne u policiji i tužilaštvu, koji su istragom nanijeli direknu štetu MA od 3,2 miliona eura.

Niko zbog toga nije odgovarao.

Pojasnio je sve i predao dokumenta

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Zoran Đurišić, osim toga što je pojasnio tužiocu sve što je od njega traženo, juče Specijalnom tužilaštvu predao dokumentaciju o poslovanju MA za posljednje dvije godine.

U toj dokumentaciji su, navodno, dokazi o (ne)savjesnom i (ne)zakonitom poslovanju nacionalne avio-kompanije zbog koje je ona, navodno, pretrpjela štetu od 26 miliona eura.

Bonus video: