Ukinuta oslobađajuća presuda za potapanje broda "Mis pat"

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema navodima optužnice Ljiljane Lakić, zamjenik višeg državnog tužioca, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja, koji se nalazi u bjekstvu, Refik H. Hodžić koji se takođe nalazi u bjekstvu, Joko P. Nikaljević iz Kotora, te Budvani Goran N. Đuričković i Saša Lj. Boreta
118 pregleda 5 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 15:19h

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu podgoričkog Višeg suda, kojom su sedmorica optuženih za brodolom barke "Mis Pat" u avgustu 1999. godine u crnogorskim vodama kada je stradalo 35 Roma, oslobađeno od optužbe.

"Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore, uvažena je žalba višeg državnog tužioca u Podgorici i ukinuta presuda Višeg suda u Podgorici, kojom su optuženi Gaši Agim, Balja Ismet, Balja Ramadan, Nikaljević Joko, Boreta Saša, Đuričković Goran i Hodžić Refik oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje", navela je Milena Đaletić, portparol Apelacionog suda.

"Razlozi ukidanja prvostepene presude su učinjene bitne povrede krivičnog postupka, a sastoje se u tome što prvostepena presuda nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivurječni i što postoji znatna protivurječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini dokaza provedenih u postupku i samih tih dokaza, sa kojih razloga su za sada neprihvatljivi činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda da se na nesumnjiv način nisu mogle utvrditi odlučne činjenice - da se predmetni događaj desio u noći između 15. i 16. 08. 1999. godine, da je u ilegalnom prebacivanju korišćen brod "Mis Pat", te da je na brodu bilo ukrcano oko 70 lica", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik vijeća sudija Predrag Tabaš je u obrazloženju oslobađajuće presude naveo da ni jednim provedenim dokazom nisu potvrđeni ovakvi navodi optužnice, da su kao saizvršioci počinili krivično djelo “teško djelo protiv opšte sigurnosti”.

“Nije dokazano da su u moru u teritorijalnim vodama Crne Gore, između Bara i Tivta, kao saizvršioci, sa izvjesnom osobom Puka dogovorili prevoz ljudi sa Kosova, preko Crne Gore za Italiju. Brod “Mis Pat” je registrovan za šest osoba, te još dva člana posade, ali da je zbog prekobrojnosti jer je ukrcano 70 osoba, došlo do destabilizacije broda, koji se prevrnuo i došlo je do utapanja 35 putnika.

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema navodima optužnice Ljiljane Lakić, zamjenik višeg državnog tužioca, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja, koji se nalazi u bjekstvu, Refik H. Hodžić koji se takođe nalazi u bjekstvu, Joko P. Nikaljević iz Kotora, te Budvani Goran N. Đuričković i Saša Lj. Boreta, koji je osim ovog procesa, optužen i za podstrekavanje na ubistvo Slavoljuba M. Šćekića, službenika MUP-a Crne Gore.

U optužnici se navodi da su Agim Gaši, zatim Ramadan Balja i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Itailje uz novčanu naknadu. Oni su se, prema optužnici dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom, Đuričkovićem i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli morem preko Jadrana u pravcu Italije. U omanji brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je “Mis Pat” bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali su nestali.

Bonus video: